Fafernuchy – malutkie aromatyczne ciasteczka popularne na terenie Kurpiowszczyzny. Wypiekane z ciasta na bazie mąki żytniej, tartej marchewki, miodu i korzennych przypraw. Idealna słodycz dla dzieci do szkoły 🙂
Fafernuchy
Składniki:
– 300 g surowej marchewki
– 3 łyżki cukru
– 3 łyżki miodu
– 1 jajko
– 300 g mąki żytniej
– szczypta soli
– ½ łyżeczki pieprzu czarnego
– ½ łyżeczki cynamonu
– ½ łyżeczki zgniecionego ziela angielskiego
Zamiast cynamonu i ziela można użyć 1 łyżkę przyprawy do pierników
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– mąka pszenna do podsypania stolnicy
– jajo rozmącone do smarowania
Sposób przygotowania:
- Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, na drobnych oczkach. Włożyć do garnka i zasypać cukrem. Dusić na wolnym ogniu, aż marchew puści wodę.
- Do ciepłej marchwi włożyć miód i wymieszać. Gdy trochę przestygnie wbić jajo. Wymieszać.
- Składniki suche wymieszać w miseczce i wsypać do garnka z marchewką. Wymieszać. Masa będzie papkowata.
- Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Turlać wałeczki. Lekko spłaszczać i ciąć ciasteczka na skos – jak duże kopytka.
- Blachę piekarnika wyłożyć papierem. Układać ciasteczka. Posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Do wyraźnego zezłocenia się skórki. Wystudzić na kratce.