Fafernuchy

Fafernuchy – malutkie aromatyczne ciasteczka popularne na terenie Kurpiowszczyzny. Wypiekane z ciasta na bazie mąki żytniej, tartej marchewki, miodu i korzennych przypraw.  Idealna słodycz dla dzieci do szkoły 🙂 

Fafernuchy

Składniki:

– 300 g surowej marchewki

– 3 łyżki cukru

– 3 łyżki miodu

– 1 jajko

– 300 g mąki żytniej

– szczypta soli

– ½ łyżeczki pieprzu czarnego

– ½ łyżeczki cynamonu

– ½ łyżeczki zgniecionego ziela angielskiego

Zamiast cynamonu i ziela można użyć 1 łyżkę przyprawy do pierników

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– mąka pszenna do podsypania stolnicy

– jajo rozmącone do smarowania

 

Sposób przygotowania:

  1. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, na drobnych oczkach. Włożyć do garnka i zasypać cukrem. Dusić na wolnym ogniu, aż marchew puści wodę.
  2. Do ciepłej marchwi włożyć miód i wymieszać. Gdy trochę przestygnie wbić jajo. Wymieszać.
  3. Składniki suche wymieszać w miseczce i wsypać do garnka z marchewką. Wymieszać. Masa będzie papkowata.
  4. Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Turlać wałeczki. Lekko spłaszczać i ciąć ciasteczka na skos – jak duże kopytka.
  5. Blachę piekarnika wyłożyć papierem. Układać ciasteczka. Posmarować rozmąconym jajkiem.
  6. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Do wyraźnego zezłocenia się skórki. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz