Surówka z białej rzodkwi

Biała rzodkiew – wygląda jak przerośnięta pietruszka o gładkiej skórce. Ostatnio coraz mniej popularna w kuchni, bo wyparta przez bardziej efektywniejszą estetycznie, czerwonoskórą rzodkiewkę. A szkoda, bo biała siostra jest bardzo wartościowa. Ma intensywniejszy smak i obfituje w olejki eteryczne, przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, witaminę C oraz składniki mineralne. To świetne warzywo na łatwą w wykonaniu surówkową bombę witaminowo-mineralną. 😊

Surówka z białej rzodkwi

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

– 2 sztuki białej rzodkwi

– 1 jabłko

– 1 łyżeczka cukru

– 5 łyżek jogurtu naturalnego

– 1 łyżka majonezu

– sól, pieprz – do smaku

– pół pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiew umyć, obrać. Zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach (lub odpowiedniej przystawce do rozdrabniania warzyw w maszynce do mielenie mięsa). Jeśli warzywo bardzo soczyste, to można odcisnąć lekko na sicie.
  2. Jabłko umyć, nie obierać i również zetrzeć na tej samej tarce jarzynowej.
  3. W szklance wymieszać jogurt z majonezem. Dodać cukier i pozostałe przyprawy.
  4. Wierzch udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem.

 

 

 

Dodaj komentarz