Biała rzodkiew – wygląda jak przerośnięta pietruszka o gładkiej skórce. Ostatnio coraz mniej popularna w kuchni, bo wyparta przez bardziej efektywniejszą estetycznie, czerwonoskórą rzodkiewkę. A szkoda, bo biała siostra jest bardzo wartościowa. Ma intensywniejszy smak i obfituje w olejki eteryczne, przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, witaminę C oraz składniki mineralne. To świetne warzywo na łatwą w wykonaniu surówkową bombę witaminowo-mineralną. 😊
Surówka z białej rzodkwi
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
– 2 sztuki białej rzodkwi
– 1 jabłko
– 1 łyżeczka cukru
– 5 łyżek jogurtu naturalnego
– 1 łyżka majonezu
– sól, pieprz – do smaku
– pół pęczka szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Rzodkiew umyć, obrać. Zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach (lub odpowiedniej przystawce do rozdrabniania warzyw w maszynce do mielenie mięsa). Jeśli warzywo bardzo soczyste, to można odcisnąć lekko na sicie.
- Jabłko umyć, nie obierać i również zetrzeć na tej samej tarce jarzynowej.
- W szklance wymieszać jogurt z majonezem. Dodać cukier i pozostałe przyprawy.
- Wierzch udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem.