Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą

Bardzo lubię ziemniaki. Pod każdą postacią. A w postaci zapiekanych plastrów z pieczarkami, cebulą pod pierzynką z sera żółtego, mogłabym jeść bez końca. Do takiego posiłku zawsze popijam jogurt naturalny lub kefir. I najważniejsze – na moim talerzu bezwzględnie ląduje porcja witaminy C. Pod postacią świeżej, zielonej, pachnącej i przepysznej natki pietruszki.

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą

Składniki:

(4 porcje)

– 10 ziemniaków

– 2 cebule

– 2 łyżki oleju roślinnego

– 8 pieczarek

– 50 g sera feta

– 2 jaja

– 4 łyżki jogurtu naturalnego

– 50 g sera żółtego

– sól, pieprz, papryka czerwona łagodna – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i włożyć do garnka. Zalać wrzątkiem. Dodać ½ łyżki stołowej soli i gotować 15 minut.
  2. Wyjąć i przestudzić. Pociąć w plastry grubości 0,5 cm.
  3. Cebule obrać, pociąć w piórka i zeszklić na oleju. Gdy już jest zezłocona dodać pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć bez przykrycia 3 minut mieszając często. Tak, aby jak najwięcej płynu z pieczarek odparowało.
  4. W naczyniu rozbić jaja. Dodać ser feta i jogurt naturalny. Doprawić pieprzem i papryką. Wymieszać.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć połowę ziemniaków w plastrach. Na nie wyłożyć pieczarki z cebulą. Przykryć pozostałą częścią ziemniaków. Całość zalać sosem jogurtowo-serowo-jajecznym.
  6. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej na małych oczkach. Wierzch zapiekanki posypać żółtym serem.
  7. Piec 40 minut bez przykrycia, w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  8. Na talerzu posypać pietruszką lub szczypiorkiem. Podawać z jogurtem lub kefirem.

Dodaj komentarz