Ciasteczka ślimaczki

Jesienne popołudnie w kuchni z Amelką. Świetna zabawa. Pyszny efekt końcowy powędrował w pudełeczkach – lunch box – do szkoły. Rośnie mi Kuchareczka! Oj, rośnie 🙂

Ciasteczka ślimaczki

Składniki:

  • 350 g mąki tortowej
  • 125 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżka kakao

Do posmarowania:

  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy.
  2. Jaja wymieszać ze śmietaną. Wlać do składników suchych. Dodać pocięte w drobne kawałeczki masło. Nożem posiekać masło z mąką.
  3. Energicznie zarobić gładkie ciasto w kulę, którą podzielić na dwie równe części.
  4. Do jednej z nich wrobić łyżkę kakao.
  5. Oba kolory ciasta rozwałkować wałkiem na placuszki i podobnym kształcę, grubości ok. 3 mm.
  6. Nałożyć placek jeden na drugi. Jasny na ciemny. Zwinąć w rulonik. Rulonik ciasta przeturlać kilkukrotnie, żeby ciasta dobrze się połączyły.
  7.  
  8. Ostrym nożem, lekko ukośnie ciąć plasterki ciasta grubości 0,5 cm.
  9.  
  10. Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbitym białkiem i posypać grubym cukrem. Można nie cukrzyć. Cukier nadaje tu jedynie słodycz.
  11. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przed 8-10 minut. Warto patrzeć i w momencie, gdy ciasteczka są przyrumienione wyjmować. Żeby nie spiekły się za bardzo i nie było gorzkawe. Wystudzić na kratce.

 

 

Dodaj komentarz