Dzień bez pieczenia chleba, to dzień stracony. W moim domu zapach pieczonego pieczywa to codzienność i nie wyobrażam sobie, aby mogło być inaczej. Mam nadzieję, że właśnie z takim przysmakiem moje dzieci będą kojarzyć swoje dzieciństwo. Bo przecież to my – rodzice tworzymy ich wspomnienia. Również te kulinarne. Mając na uwadze rodzicielską misję, postarajmy się – tylko smacznie – zapisać pamięć naszych pociech.
Chleb pszenny z mąką razową
(forma keksowa 26 cm na 12 cm)
Składniki:
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml mleka (2/3 szklanki)
- 1 jajo
- 250 g mąki pszennej typ 500 (2 szklanki)
- 50 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 20 g oleju roślinnego (2 łyżki)
- ½ łyżeczki soli
Sposób wykonania:
- Przygotować rozczyn drożdżowy: drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, ciepłe mleko. Lekko wymieszać. Posypać 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
- Do wyrośniętych drożdży wsypać mąkę wymieszaną z solą, jajo i olej. Wyrobić gładkie ciasto.
- Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Po tym czasie ciasto wyjąć i lekko przerobić. Uformować w wałek i włożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Naciąć ozdobnie. Najlepiej maczanym w wodzie lub oleju nożem. I odstawić na ok. 20 minut, aby chleb podrósł. Ciasto powinno rosnąć do momentu, gdy potroi objętość. Wyrośnięty chleb posmarować rozmąconym jajkiem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Chleb wyjąć z piekarnika, aby za bardzo nie wysechł. Gdy lekko przestygnie wyjąć z blaszki, aby nie zaparował. Zdjąć papier.
- Przechowywać w chlebaku lub zawinięty w lnianą ściereczkę. Nie zostawiać na wierzchu, bo szybko wysycha i zaczyna się kruszyć.