Za oknem robi się coraz chłodniej. Wracam do tematu rozgrzewającej zupy dyniowej. Tym razem zupa krem z dyni duszonej. Wzbogacona własnoręcznie zrobionymi małymi kluseczkami – zacierkami. Posypana chrupiącymi prażonymi pestkami. Pycha!
Zupa krem z duszonej dyni Hokkaido z domowymi zacierkami
(4 porcje)
Zupa dyniowa
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido (ok. 1,5 kg)
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka 2% tłuszczu (250 ml)
- szczypta soli
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta cynamonu
- 4 łyżki pestek z dyni
Zacierki do zupy
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki gorącej wody
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka
- dodatkowo mąka do zarobienia
Sposób przygotowania:
- Dynię umyć dokładnie. Przeciąć w poprzek, wydrążyć pestki łyżką stołową.
- Pokroić w podłużne łuki – w ten sposób łatwiej ją obrać. Każdy obrany łuk pokroić w kostkę.
- Włożyć do garnka, podlać wodą i dusić pod przykryciem. Dusić około 30 minut, dynia powinna zacząć się rozpadać.
- Gdy miękka zblendować na jednolity krem.
- Dodać mleko, cynamon, imbir. Zagotować. Odstawić.
- W miseczce z mąki i wody zagnieść ciasto na zacierki: mąkę zalać gorącą wodą, żeby ją nieco zaparzyć. Ciasto powinno być dość zwięzłe. Odłożyć je na godzinę w torebce foliowej, żeby gluten dojrzał.
- Po tym czasie przerobić. Jeśli wydaje się zbyt luźne, dodać mąki. Odrywać kawałeczki ciasta i turlać w palcach zaciereczki. Wygodniej jest ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
- W garnku zagotować mleko. Odrobinę je posolić. Na gotujące mleko wrzucać zacierki, zamieszać. Pozostawić do momentu, aż zacierki wypłyną pod wierzch mleka. Wówczas wyłączyć i pozostawić pod przykryciem, aby doszły przez 10 minut.
- Zacierki przełożyć do garnka z zupą i wymieszać.
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Często mieszać, żeby się nie przypaliły. Pestki są gotowe, gdy wybrzuszą się pod wpływem wysokiej temperatury. Pod koniec prażenia posypać szczyptą soli.
- Porcję zupy posypać prażonymi pestkami. Ja uwielbiam jeszcze natkę z pietruszki.