Za oknem hula zimno, brrrrrrrrrrrr… Tym bardziej coś smacznego do kawy musi być. Najlepiej, a by było cieplutkie, mięciutkie i apetycznie pachnące… 😊 I tak jakoś naszło mnie na chałkę. Wszystko było by ok, tylko w przepisie było 500 g mąki. I jednego nie przewidziałam. Chałeczka wyszła trochę… dużawa. Leżała po skosie w blasze piekarnika, a i tak wypełzła za krawędzie. Muszę nieskromnie przyznać, że wypieczony warkocz z ciasta długości 56 cm, robi wrażenie. Taaaaaaaaaaaaaka chałka wzbudza respekt 😉 Córka stwierdziła, że wreszcie ciasta wystarczy nam do… jutra 😃
Chałka maślana
(jedna duża 56 cm lub 2 sztuki mniejsze)
Składniki:
– 50 g drożdży świeżych
– 3 łyżki stołowe cukru
– 1/2 szklanki mleka
– 2 całe jajka
– 1 cukier wanilinowy
– 100 g masła
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– 500 g mąki pszennej
– szczypta soli
– szczypta kurkumy, cynamonu
– ½ aromatu śmietankowego
– 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 1 łyżeczkę cukru i ciepłe mleko. Lekko wymieszać i wsypać na wierzch łyżkę mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 10 minut.
- W tym czasie: ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Gdy ubite dodać rozpuszczone i wystudzone masło oraz śmietanę.
- Mąkę, sól, kurkumę, cynamon przesiać do miseczki. Zrobić wgłębienie. Wlać rozczyn i masę jajeczną. Na koniec aromat.
- Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę lub blat kuchenny. Lekko przerobić. Podzielić ciasto na dwie części – mniejsze chałki są wygodniejsze do pieczenia i przechowywania.
- Każdą porcję ciasta podzielić na 3 jednakowe części, a każdą z nich uformować w długi wałek. Wałki powinny być tej samej długości.
- Z trzech wałeczków zapleść warkocz. Można zapleść chałkę z 5 wałeczków – będzie bardziej ozdobna.
- Zaplecione ciasto przełożyć na szeroką blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut do piekarnika ustawionego na temperaturę 50 stopni Celsjusza.
- Gdy wyrośnie ciasto wyjąć, posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem.
- Piekarnik rozgrzać do 100 stopni Celsjusza. Włożyć chałkę i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni