Niedzielne śniadanie – moje ulubione. Bez codziennego pośpiechu. Bez nerwowego zerkania na zegarek. Bez konieczności poganiania dzieci. Dziś nie ścigamy się z czasem. Można na spokojnie oddać się degustacji i smakowaniu pierwszego posiłku. Można przygotować coś niebanalnego. Wyjątkowego! U nas dziś mleczne placuszki. Dlaczego mleczne? Bo z dodatkiem mleka w proszku. Pachną fantastycznie mlecznie. Smakują też mlecznie. Bardzo fajnie komponują się z dżemem, miodem lub minimalistycznie – oprószone cukrem pudrem. I obowiązkowo kubek gorrrrrrącego kakao. Poranna porcja energii pysznie podana 😊
Placuszki bardzo mleczne
(20 sztuk)
Składniki:
– 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej typ 500
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ¾ szklanki pełnego mleka w proszku
– 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
– 300 ml mleka
– 1 jajko
– 2 łyżki oleju
– olej do smażenia
– opcjonalnie na wierzch: cukier puder, dżem, miód
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać w misce z pozostałymi suchymi składnikami: proszkiem do pieczenia, mlekiem w proszku i cukrem wanilinowym.
- Wlać mleko wymieszane z jajkiem. Zmiksować. Dodać 2 łyżki oleju. Zmiksować.
- Masa będzie dość gęsta i taka ma być.
- Na patelni rozgrzać olej. Niewiele, bo placuszki smażą się dobrze na prawie suchej patelni. Nakładać łyżką stołową porcje ciasta. 1 łyżka to 1 placuszek. Lekko spłaszczyć. Smażyć na bardzo małym ogniu.
- Podawać posypane cukrem pudrem, polane miodem albo posmarowane dżemem.