Trufelki figowo-migdałowo-orzechowo-owsiane idealne, gdy za oknem ponuro i zimno. Gdy brakuje nam energii i dobrego humoru. W malutkich kuleczkach zamknięte suszone owoce, orzechy, płatki owsiane – esencja energii, witamin i składników mineralnych. Kiedyś słyszałam określenie tego typu słodyczy, jako kulki mocy. Faktycznie coś w nich jest, bo po zjedzeniu przybywa uśmiechu i witalności. Dla mnie to bomby mocy 😊
Trufelki figowo-migdałowo-orzechowo-owsiane
Składniki:
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g migdałów
- 1 szklanka płatków owsianych
- 100 g fig suszonych
- 200 ml soku jabłkowego
- 20 rodzynek
- 1 łyżka miodu
Do obtoczenia:
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki maku
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:
- Figi i rodzynki ugotować w soku jabłkowym na dżem. Do chłodnego dodać miód i blenderem rozdrobnić na pulpę.
- Migdały zalać w słoiczku wrzątkiem. Zakręcić i odstawić na 10 minut. Wylać gorącą wodę i zalać zimną. Wytrząsnąć. Obrać ze skórki.
- Zmiksować blenderem orzechy, migdały i płatki owsiane na drobny pył. Uwaga, żeby nie spalić blendera.
- Wszystkie składniki połączyć na jednolita masę.
- W dłoniach formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w kakao, maku i wiórkach kokosowych. Odstawić do zestalenia.