Trufelki figowo-migdałowo-orzechowo-owsiane

Trufelki figowo-migdałowo-orzechowo-owsiane idealne, gdy za oknem ponuro i zimno. Gdy brakuje nam energii i dobrego humoru. W malutkich kuleczkach zamknięte suszone owoce, orzechy, płatki owsiane – esencja energii, witamin i składników mineralnych. Kiedyś słyszałam określenie tego typu słodyczy, jako kulki mocy. Faktycznie coś w nich jest, bo po zjedzeniu przybywa uśmiechu i witalności. Dla mnie to bomby mocy 😊

Trufelki figowo-migdałowo-orzechowo-owsiane

Składniki:

  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g migdałów
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 100 g fig suszonych
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 20 rodzynek
  • 1 łyżka miodu

Do obtoczenia:

  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie:

  1. Figi i rodzynki ugotować w soku jabłkowym na dżem. Do chłodnego dodać miód i blenderem rozdrobnić na pulpę.
  2. Migdały zalać w słoiczku wrzątkiem. Zakręcić i odstawić na 10 minut. Wylać gorącą wodę i zalać zimną. Wytrząsnąć. Obrać ze skórki.
  3. Zmiksować blenderem orzechy, migdały i płatki owsiane na drobny pył. Uwaga, żeby nie spalić blendera.
  4. Wszystkie składniki połączyć na jednolita masę.
  5. W dłoniach formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w kakao, maku i wiórkach kokosowych. Odstawić do zestalenia.

 

Dodaj komentarz