Dziś proponuję coś lżejszego. Trzeba dać odpocząć organizmowi po świątecznej rozpuście. Noc Sylwestrowa tuż, tuż i warto zadbać o swoją sylwetkę 😉 Dlatego dziś nie ciasto, nie danie mięsne, a sałatka. Z kurczakiem i selerem naciowym. Ja to warzywo cenię za świeży aromat i chrupką konsystencję. O prawie zerowej kaloryczności nie wspomnę. Mięso z kurczaka w sałatce gotowane. Żeby nie było mdło, to połączone z porem. Żeby nie było zbyt ostro, przełamane słodyczą rodzynek i kukurydzy. Akcentu pikanterii dodaje odrobina majonezu i musztardy miodowej. Pomysł na lekkie i smaczne drugie śniadanie lub lunch w pracy.
Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym
Składniki:
(2 porcje)
– połowa podwójnego fileta z piersi kurczaka (ok. 200 g)
– pół szklanki rodzynek
– 6 łodyg selera naciowego
– 10 cm pora
– 3 łyżki kukurydzy
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka musztardy miodowej
– sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Fileta z kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Można dodać warzywa do gotowania, wówczas mięso będzie smaczniejsze. Można też ugotować mięso przy okazji sporządzania wywaru na jakąś zupę, czy typowego rosołu.
- Rodzynki zalać wrzątkiem. Przykryć naczynie i odstawić na 20 minut, żeby namiękły. Po tym czasie osączyć na sicie.
- Łodygi selera pokroić w pół centymetrowe kawałki. Zblanszować, czyli przelać na sicie wrzątkiem – taki zabieg pozbawi warzywo wszelkich bakterii na powierzchni. Osączyć na sicie.
- Łodygę pora dokładnie umyć. Przeciąć wzdłuż i pokroić w półplasterki. Wrzucić na sitko i zblanszować podobnie jak selera. Osączyć.
- Kukurydzę również wyjąć z puszki i osączyć na sicie z nadmiaru płynu.
- Wszystkie składniki sałatki umieścić w naczyniu. Wymieszać. Dodać sól, pieprz, musztardę i majonez. Doprawić do smaku.