Bułeczki drożdżowe z marmoladą śliwkową

Jednak ja bez ciasta do kawy długo wytrzymać nie mogę. A po świątecznych keksach, piernikach i makowcach zachciało mi się czegoś lżejszego. Zwykłych drożdżowych bułeczek. Puszystych i mięciutkich. Pachnących cynamonem i wanilią. Smakujących śliwkową konfiturą. Moje małe radości 😊

Bułeczki drożdżowe z marmoladą śliwkową

(12 sztuk)

Składniki:

– 20 g drożdży świeżych

– 300 ml ciepłego mleka

– 2 stołowe łyżki cukru

– 3 stołowe łyżki mąki do rozczynu

– 16 g cukru wanilinowego lub kilka kropel aromatu waniliowego

– 1 jajo

– 500 g mąki pszennej typ 450

– szczypta soli

– szczypta cynamonu

– 50 g rozpuszczonego masła

– 12 łyżeczek marmolady śliwkowej do nadziewania

Wykonanie:

  1. Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem i dosypać cukier. Zasypać 3 łyżkami mąki. Rozczyn odstawić na 10 minut.
  2. Dodać mąkę, jajo, cukier lub aromat, sól, cynamon i na koniec masło.
  3. Wyrobić na gładką masę i zostawić do wyrośnięcia.
  4. Wyjąć uturlać wałek i pociąć go na 12 równych części.
  5. Rozgniatać krążek ciasta i na środek nakładać marmoladę śliwkową. Może być też marmolada różna, albo inna gęsta.
  6. Zlepić dokładnie i położyć na blasze wyłożonej papierem. Szwem do dołu.
  7. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Można do piekarnika nagrzanego do 50 stopni Celsjusza.
  8. Wyjąć i posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać cukrem lub makiem.
  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
  10. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Dodaj komentarz