Bułki kajzerki

Pochmurny poranek za oknem. Zimno, wietrznie. Nikt nie chce opuszczać ciepłego łóżka. Trzeba coś wykombinować na zachętę dla dzieci. Pomyślałam, że najlepsze będzie świeże pieczywo do śniadania – pszenne bułeczki kajzerki. Na wierzchu chrupiąca skórka. Pod nią mięciutki środek. W całym domu piękny aromat świeżego pieczywa. Nikt nie potrafił się oprzeć 😊

Bułeczki kajzerki

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200 g ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • mak do posypania

 

Sposób wykonania:

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać wodę ciepłą, cukier i wymieszać. Zasypać 2 łyżkami mąki i zostawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
  2. Po tym czasie dosypać resztę mąki, dodać sól. Wyrobić ciasto na gładką masę. Gdy odchodzi od dłoni dodać olej.
  3. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Ciasto wyjąć na stolnicę i lekko przerobić. Stolnicę najlepiej wysmarować olejem, żeby ciasto nie przywierało.
  5. Formować bułeczki wielkości piłeczki do tenisa ziemnego.
  6. Naciąć ozdobnie na wierzchu. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.
  7. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 15-20 minut. Do zrumienienia.

Dodaj komentarz