Placuszki ryżowe z bananami

Po powrocie z wczorajszego kuligu, natchniona cudowną atmosferą, ze zdartym gardłem od śmiechu, napowietrzona leśnym powietrzem, szczęśliwa, że udało mi się przeżyć wszystkie upadki bez trwałych uszkodzeń na ciele… (empirycznie sprawdziłam – „dupa nie szklanka”) doznałam kulinarnej wizji 😉 Nie bardzo umiem wytłumaczyć ten stan, ale to chyba coś na podobę weny twórczej u poety, czy też chęci do namalowania obrazu. Taki fajny głos wewnętrzny, który pomysłowo dyktuje co począć. Niby to nieszkodliwe, ale bywa upierdliwe dopóki się nie przeistoczy w czyn. Trudno odmówić temu realizacji, bo będzie wracać i wracać. Porzucić się nie dając 😉 Dlatego, aby się nie męczyć chętnie podjęłam współpracę z moim wewnętrznym ja i stworzyłam… placuszki ryżowe z bananami. Efekt końcowy przerósł moje najśmielsze smakowe oczekiwania 😊 Podsumuję ten skutek kulinarny w kilku słowach: intuicjo nie opuszczaj mnie nigdy! Przenigdy!

 

Placuszki ryżowe z bananami

(ok. 9 sztuk)

Składniki:

100 g ryżu jaśminowego

– szczypta soli

– 1 banan średniej wielkości

– 200 g twarogu chudego

– 1 cukier wanilinowy (36 g)

– 2 całe jajka

– 3 łyżki wiórków kokosowych

– ½ łyżeczki cynamonu

– ¼ łyżeczki suszonego imbiru

– skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować w wodzie z odrobiną soli. Do postaci al dente.
  2. Banana pokroić w drobną kostkę.
  3. Ser biały rozetrzeć widelcem, żeby nie było dużych kawałków. Wmieszać cukier wanilinowy.
  4. Do miseczki przełożyć ryż. Wbić jaja. Dosypać wiórki kokosowe. Wymieszać.
  5. Do całości dodać rozdrobniony ser i banana.
  6. Cytrynę sparzyć i na tarce otrzeć skórkę. Dodać do całości.
  7. Do masy dodać cynamon i imbir. Dokładnie wymieszać.
  8. Dobrze rozgrzać patelnię i łyżką nakładać porcje ciasta. Spłaszczyć na wysokość 1,5 centymetra.
  9. Smażyć z obu stron na suchej patelni. Na wolnym ogniu. Jeśli Wam się przyklejają, to posmarować patelnię olejem. Na patelni Happycall nic się nie przypala. Jest doskonała!
  10. Podawać na ciepło lub na zimno. Smakują idealnie niezależnie od temperatury podania.

 

 

Dodaj komentarz