Żeby nie było, że tylko ciasta i ciasteczka, to dziś leczo z ciecierzycą. Alternatywa dla tradycyjnego leczo z mięsem – zwykle kiełbasą. W moim leczo źródłem białka jest roślina strączkowa – ciecierzyca. Jej ziarenka są w smaku podobne do orzeszków ziemnych. Nadają potrawie bardzo fajną konsystencję, bo chrupią podczas jedzenia. Pozostałe składniki leczo to typowe kolorowe warzywa. Dostępne w sklepach przez cały rok. Dlatego zachęcam do przygotowywania dania także zimą.
Leczo z ciecierzycą
(porcja dla dwóch osób)
Składniki:
– 2 marchewki
– 1 cebula
– pół strąka papryki żółtej
– pół strąka papryki czerwonej
– 1 cukinia
– 2 łyżki oleju roślinnego
– ½ szklanki nasion z ciecierzycy
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią – do smaku
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Marchew obrać i pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Paprykę umyć i pokroić w paski.
- Cukinię dokładnie umyć i nie obierać. Pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej i wrzucić marchew. Dusić 5 minut, po czym dodać cebulę. Dusić 5 minut i dodać papryki. Po 5 minutach dodać cukinię.
- Na koniec dodać ciecierzycę i koncentrat pomidorowy.
- Doprawić do smaku.