Szybka w przygotowaniu. Apetycznie zielona i smaczna. To porządna dawka chlorofilu dla organizmu. Sprawdza się jako posiłek na drugie śniadanie, czy lunch do pracy.
Sałatka z pieczarkami, groszkiem i kiszonym ogórkiem
Składniki:
– 10 pieczarek małych
– 1 szklanka mrożonego groszku
– 1 pęczek szczypiorku
– 1 pęczek pietruszki
– 3 sztuki ogórka kiszonego
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotować wodę. Umyte pieczarki wrzucić do garnka z gotującą wodą. Pogotować na małym ogniu 5 minut i przełożyć na sito. Odstawić do ostygnięcia. Chłodne pokroić w ćwiartki.
- Groszek mrożony wrzucić na gotujący się wrzątek. Po 5 minutach gotowania przełożyć na sitko, żeby ostygł.
- Ogórka kiszonego nie obierać. Pokroić w kostkę.
- Szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać.
- Wszystkie składniki wymieszać.
- Przygotować sos: majonez i musztardę wymieszać z jogurtem. I polać nim sałatkę.
- Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.