Sałatka z pieczarkami, groszkiem i kiszonym ogórkiem

Szybka w przygotowaniu. Apetycznie zielona i smaczna. To porządna dawka chlorofilu dla organizmu. Sprawdza się jako posiłek na drugie śniadanie, czy lunch do pracy.

Sałatka z pieczarkami, groszkiem i kiszonym ogórkiem

Składniki:

– 10 pieczarek małych

– 1 szklanka mrożonego groszku

– 1 pęczek szczypiorku

– 1 pęczek pietruszki

– 3 sztuki ogórka kiszonego

– 1 łyżka majonezu

– 1 łyżka musztardy

– 1 łyżka jogurtu naturalnego

– sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotować wodę. Umyte pieczarki wrzucić do garnka z gotującą wodą. Pogotować na małym ogniu 5 minut i przełożyć na sito. Odstawić do ostygnięcia. Chłodne pokroić w ćwiartki.
  2.   
  3. Groszek mrożony wrzucić na gotujący się wrzątek. Po 5 minutach gotowania przełożyć na sitko, żeby ostygł.
  4. Ogórka kiszonego nie obierać. Pokroić w kostkę.
  5. Szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać.
  6. Wszystkie składniki wymieszać.
  7. Przygotować sos: majonez i musztardę wymieszać z jogurtem. I polać nim sałatkę.
  8. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

 

Dodaj komentarz