Gulasz wieprzowy z pieczarkami i papryką

Ciąg dalszy rekonwalescencji po chorobie trwa. Wczoraj było zielono, a dziś na talerzu czerwono. Trzeba uzupełnić zasoby żelaza i antocyjanów, a to najlepiej uczyni mięso z szynki i jarzynka z buraczków czerwonych. Gulasz z warzywami i kaszą pęczak – szybki i pożywny obiad. A potem obowiązkowy spacer do Opinogóry 😊

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i papryką

Składniki:

– 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, 1 listek laurowy

– 1 litr wody

– 600 g mięsa z szynki wieprzowej

– 2 łyżki oleju roślinnego

– 1 cebula

– 1 marchewka

– 10 pieczarek

– ½ strąka czerwonej papryki

– sól, pieprz, słodka papryka czerwona – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotować wodę z listkiem, zielem, pieprzem i solą. Pogotować 15 minut, żeby przyprawy dały bulionowi smak.
  2. Mięso z szynki pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucać partiami mięso do obsmażenia. Zarumienione przekładać do garnka z bulionem. Ustawić na małym ogniu i dusić.
  4. Na tę samą patelnię wlać łyżkę oleju i wrzucić obraną, i pokrojoną w cienkie talarki cebulę i marchewkę. Gdy marchew stanie się lekko szklista przełożyć do garnka z mięsem.
  5. Pieczarki umyć i w plasterki. Przesmażyć chwilę na suchej patelni. Przełożyć do mięsa.
  6. Paprykę umyć i pokroić w paski. Dołożyć do mięsa.
  7. Doprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości mięsa. Około godziny powinno wystarczyć. Jeśli płynu wydaje się za mało, to dolać wody, żeby się nie przypaliło.

Propozycja podania:

U mnie w domu gulasz jada się na wiele sposobów: z kaszą pęczak, kaszą gryczaną, makaronem lub ziemniakami z wody. Na talerzu obowiązkowo czerwone buraki lub kiszony ogórek.

Dodaj komentarz