Ciasto serowo-herbatnikowe. Łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu. A najważniejsze jest to, że ono nie może się nie udać 😊 Jest delikatne i bardzo smaczne. Wyjęte z lodówki smakuje, jak deser lodowy. Z wyraźnym posmakiem rumu i pomarańczy. Dla mnie bomba. W mojej kuchni już wiosennie zielono 😊 Za oknem słychać gęsi. Cudnie jest!
Ciasto serowo-herbatnikowe
(na blaszkę 24 cm na 24 cm)
Składniki:
– 2 kg sera mielonego z wiaderka
– 6 czubatych łyżek cukru pudru
– 2 łyżki kakao
– pół zapachu rumowego
– pół zapachu pomarańczowego
– 3 paczki pełnoziarnistych herbatników maślanych po 250g
– 1 paczka pełnoziarnistych herbatników kakaowych po 250g
– błyskawiczna polewa do polania
Sposób przygotowania:
- Ser rozdzielić równo do 2 miseczek. Do jednej dodać połowę cukru, zapach rumowy i kakao. Wymieszać.
- Do drugiej dodać połowę cukru i zapach pomarańczowy.
- Dokładnie zmiksować, żeby składniki się wymieszały, a masa napowietrzyła.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki jasne.
- Wylać na nie połowę masy ciemnej. Przyłożyć ją herbatnikami jasnymi pełnoziarnistymi.
- Na to połowę masy białej. Na to ponownie herbatniki.
- Na nie połowę masy ciemnej, ponownie herbatniki i drugą połowę masy jasnej i herbatniki ciemne.
- Na wierzch wylać polewę czekoladową http://ladydieta.pl/?s=polewa. Posypać wiórkami kokosowymi.
- Odstawić do lodówki, żeby się zestaliło.
- Przechowywać w lodówce.