Ciasto serowo-herbatnikowe 

Ciasto serowo-herbatnikowe. Łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu. A najważniejsze jest to, że ono nie może się nie udać 😊 Jest delikatne i bardzo smaczne. Wyjęte z lodówki smakuje, jak deser lodowy. Z wyraźnym posmakiem rumu i pomarańczy. Dla mnie bomba. W mojej kuchni już wiosennie zielono 😊 Za oknem słychać gęsi. Cudnie jest!

Ciasto serowo-herbatnikowe

(na blaszkę 24 cm na 24 cm)

Składniki:

– 2 kg sera mielonego z wiaderka

– 6 czubatych łyżek cukru pudru

– 2 łyżki kakao

– pół zapachu rumowego

– pół zapachu pomarańczowego

– 3 paczki pełnoziarnistych herbatników maślanych po 250g

– 1 paczka pełnoziarnistych herbatników kakaowych po 250g

 

– błyskawiczna polewa do polania

http://ladydieta.pl/?s=polewa

Sposób przygotowania:

  1. Ser rozdzielić równo do 2 miseczek. Do jednej dodać połowę cukru, zapach rumowy i kakao. Wymieszać.
  2. Do drugiej dodać połowę cukru i zapach pomarańczowy.
  3. Dokładnie zmiksować, żeby składniki się wymieszały, a masa napowietrzyła.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki jasne.
  5. Wylać na nie połowę masy ciemnej. Przyłożyć ją herbatnikami jasnymi pełnoziarnistymi.
  6. Na to połowę masy białej. Na to ponownie herbatniki.
  7. Na nie połowę masy ciemnej, ponownie herbatniki i drugą połowę masy jasnej i herbatniki ciemne.
  8. Na wierzch wylać polewę czekoladową http://ladydieta.pl/?s=polewa. Posypać wiórkami kokosowymi.
  9. Odstawić do lodówki, żeby się zestaliło.
  10. Przechowywać w lodówce.

 

Dodaj komentarz