Tiramisu

 

Z okazji Dnia Kobiet dostałam w tym roku bukiet z… truskawek! Muszę przyznać, że radość ogromna. Dla mnie symbolicznie w domu pojawiło się lato. Zapach i smak słońca. Super, gdy za oknem deszcz i wiatr. Brrrr… Szybko wracamy do bezpiecznej kuchni 😊 Dzień Kobiet, więc i ciasto musi być niecodzienne. Pasujące do truskawek delikatne i lekkie tiramisu. Z moim ulubionym migdałowym Amaretto. Deser wart grzechu 😉

Tiramisu

Składniki:

– 1 kg sera mielonego z wiaderka

– 1/2 szklanki cukru pudru

– 50 ml likieru Amaretto

– 3 białka jaja

– szczypta soli

– 2 paczki okrągłych biszkoptów

– 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

– 300 ml wody

– ½ szklanki kakao

Sposób przygotowania:

  1. Ser wyłożyć do miseczki i miksując dodawać cukier puder. Gdy ubite dodac Amaretto.
  2. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
  3. Delikatnie wmieszać białka do masy serowej.
  4. Kawę rozpuścić w wodzie. Wystudzić.
  5. Biszkopty maczać w kawie tylko chwilkę. Układać na dnie tortownicy lub blaszki.
  6. Biszkopty posypać cieniutką warstwą kakao i wyłożyć 1/3 masy serowej.
  7. Na nią wyłożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Przesypać kakao i wyłożyć 1/3 warstwy masy serowej. Czynność powtórzyć.
  8. Wierzchnią warstwę masy serowej posypać kakao.
  9. Odstawić do lodówki na noc, aby stężało.
  10. Mnie najlepiej smakuje z truskawkami.

 

 

Dodaj komentarz