Niedzielna słodycz do kawy 😊 Ciasto biało-czarne o konsystencji piaskowo-biszkoptowej. Bardzo efektownie wygląda na talerzyku. Masa ciemna i jasna przenikają się tworząc fantazyjne wzory. Ciasto rozpieszcza zmysły rumem i pomarańczą. Ale żeby się przekonać – musicie spróbować 😊
Ciasto rumowo-pomarańczowe
Składniki:
(na blaszkę 28 cm na 24 cm)
Część ciemna:
– 3 żółtka
– 1 całe jajko
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżka kakao
– 2 łyżki mąki
– ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
– ¼ szklanki oleju
– ½ aromatu rumowego
Sposób przygotowania:
- Żółtka utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać całe jajka i dalej ucierać.
- Do puszystej masy dodać kakao, mąkę, proszek. Zmiksować.
- Dodać olej i aromat. Wymieszać.
- Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Część jasna:
– 3 białka
– szczypta soli
– ¾ szklanki cukru
– ½ szklanki mąki ziemniaczanej
– 1/3 szklanki oleju
– ½ aromatu pomarańczowego
Sposób przygotowania:
- Białka ubić na sztywną pianę z solą. Gdy będzie ubite dodać porcjami cukier i cały czas ubijać.
- Do ubitego dodać mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wmieszać.
- Następnie dodać olej i aromat.
- Masę wylać na ciemne ciasto.
- Widelec zanurzać w cieście do dna i wyciągać do góry. Tak, aby możliwie zmieszać ze sobą obie części. Wierzch ciasta nie musi być idealnie równy.
- Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wystudzone polać polewą czekoladową: http://ladydieta.pl/2018/10/08/blyskawiczna-polewa-czekoladowa/