Ciasto rumowo-pomarańczowe

Niedzielna słodycz do kawy 😊 Ciasto biało-czarne o konsystencji piaskowo-biszkoptowej. Bardzo efektownie wygląda na talerzyku. Masa ciemna i jasna przenikają się tworząc fantazyjne wzory. Ciasto rozpieszcza zmysły rumem i pomarańczą. Ale żeby się przekonać – musicie spróbować 😊

Ciasto rumowo-pomarańczowe

Składniki:

(na blaszkę 28 cm na 24 cm)

Część ciemna:

– 3 żółtka

– 1 całe jajko

– 3 łyżki cukru

– 1 łyżka kakao

– 2 łyżki mąki

– ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

– ¼ szklanki oleju

– ½ aromatu rumowego

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać całe jajka i dalej ucierać.
  2. Do puszystej masy dodać kakao, mąkę, proszek. Zmiksować.
  3. Dodać olej i aromat. Wymieszać.
  4. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Część jasna:  

– 3 białka

– szczypta soli

– ¾ szklanki cukru

– ½ szklanki mąki ziemniaczanej

– 1/3 szklanki oleju

– ½ aromatu pomarańczowego

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Gdy będzie ubite dodać porcjami cukier i cały czas ubijać.
  2. Do ubitego dodać mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wmieszać.
  3. Następnie dodać olej i aromat.
  4. Masę wylać na ciemne ciasto.
  5. Widelec zanurzać w cieście do dna i wyciągać do góry. Tak, aby możliwie zmieszać ze sobą obie części. Wierzch ciasta nie musi być idealnie równy.
  6. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Wystudzone polać polewą czekoladową: http://ladydieta.pl/2018/10/08/blyskawiczna-polewa-czekoladowa/

 

 

Dodaj komentarz