Babka piaskowa pomarańczowo-kakaowa

Zaczyna się czas planowania świątecznych wypieków. Co prawda jeszcze tydzień, ale postanowiłam już podzielić się swoimi wypróbowanymi pomysłami. Dziś – babka piaskowa pomarańczowo-kakaowa. Pomarańcza i kakao – mój ulubiony duet smakowy we wszelkich słodkościach. Zawsze pożądany i zawsze satysfakcjonujący 😊

Babka piaskowa pomarańczowo-kakaowa

Składniki:

– ½ kostki masła (100 g)

– ¾ szklanki cukru pudru

– 5 jajek

– 2 łyżki soku pomarańczowego

– zapach pomarańczowy

– 1 szklanka mąki pszennej typ 500

– 1 szklanka mąki ziemniaczanej

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem na pulchną masę. Gdy będzie puszyste dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Dodać sok pomarańczowy i zapach.
  2. Do masy wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
  3. Ciasto podzielić na dwie części.
  4. Część białą wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Do drugiej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
  6. Na środek części białej wylać część kakaową. W środek części brązowej włożyć nóż i przeciągnąć od krawędzi do krawędzi blaszki. Masa brązowa ładnie przeniknie przez jasną.
  7. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Najlepiej do metody suchego patyczka.

 

 

Dodaj komentarz