Szukacie pomysłu na makowiec w niestandardowej wersji? Mam dla Was coś świetnego: babeczki kruche z makiem. Niezwykle smaczne połączenie ciasta kruchego i masy makowej z bakaliami. Wyglądają ślicznie. Smakują… hmmmm… sami oceńcie 😊
Babeczki kruche z makiem
Masa makowa
Składniki:
- 750 g maku
- ½ szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki miodu
- zapach migdałowy i pomarańczowy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 1 szklanka dowolnych drobno posiekanych bakalii: rodzynki, orzechy laskowe
- ubita piana z 4 białek
- migdały do dekoracji
Ciasto kruche
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- ¾ kostki masła (1500 g)
- 2 żółtka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- ½ aromatu śmietankowego
Sposób przygotowania:
- Mak zalać wrzątkiem w takiej ilości, aby woda pokryła cały mak. Dodać mleko. Zagotować. Gotować 15 minut. Zostawić w garnku jeszcze na 20 minut. Dobrze odcedzić na sicie. Najlepiej zostawić na noc.
- Przygotować ciasto kruche. Do miski wsypać mąkę i wymieszać z proszkiem. Dodać rozmieszane żółtka z jogurtem, zapachem i posiekane masło.
- Zagnieść kruche ciasto. Odłożyć do lodówki na 30 minut.
- Na stolnicy rozwałkować placek grubości 1 cm. Szklanką wykrawać kółeczka i wylepiać nimi papierowe papilotki. Zastosowanie papilotek ułatwia wyjęcie babeczek z sylikonowych foremek. Można też babeczki piec w malutkich foremkach metalowych.
- Przygotować masę makową. Mak przekręcić przez maszynkę z makowym sitkiem. W raz przemielony mak wmieszać cukier i ponownie przekręcić przez maszynkę.
- Masło i miód rozpuścić. Wymieszać z aromatami. Dodać do maku.
- Do masy makowej dodać proszek do pieczenia, bułkę tartą, bakalie oraz skórkę.
- Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
- Do każdej babeczki z ciasta kruchego wkładać po 2 łyżeczki masy makowej.
- Na wierzch babeczki ułożyć 3 połówki obranych ze skórki migdałów.
- Babeczki piec 40 minut w temp. 180 stopni.
- Wystudzić na kratce. Wyjąć z papilotek.