Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć baby drożdżowej. Najzwyklejszej. Z rodzynką, rumem i skórką pomarańczową. Z polewą czekoladową albo lukrem. Moja już jest! Piękna i taka uroczysta 😊
Drożdżowa Baba Wielkanocna
Składniki:
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 40 g drożdży
- ¾ szklanki cukru
- 4 szklanki mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki rumu
- ½ szklanki rodzynek
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- ½ kostki masła śmietankowego (100 g)
Sposób przygotowania:
- Mleko lekko podgrzać. Przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże wkruszyć do miseczki. Zalać połową letniego mleka. Rozpuścić drożdże. Dosypać 2 łyżki cukru i zasypać 2 łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
- Rodzynki zalać rumem i postawić do namoczenia.
- Do wyrośniętego rozczynu dodać rozkłócone widelcem jaja, pozostałe mleko, resztę cukru, sól i pozostałą część mąki.
- Zarobić ciasto. Następnie dodać namoczone rodzynki i skórkę pomarańczową.
- Wyrobić ciasto drożdżowe, aż będzie odchodziło od dłoni. Najwygodniej użyć automatu do wyrabiania chleba.
- Wyrobione ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie przełożyć ciasto do formy i odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Piec w temp. 150 stopni około 35 minut.
- Zostawić w piekarniku jeszcze na 10 minut.
- Wystudzić i udekorować. Można polać lukrem lub polewą czekoladową:http://ladydieta.pl/2018/10/08/blyskawiczna-polewa-czekoladowa/