Malutkie, pyszniutkie i uwodzące zapachem malin z ogrodu. Do mojej kuchni zajrzało lato. Muffinki z konfiturą z malin to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkolnych pudełek. Czas przygotowania 16 sztuk to zaledwie 10 minut – zdąży każda mama 😊
Muffinki z konfiturą z malin
(16 sztuk)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500
- 2 łyżki stołowe mąki krupczatki
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 jaja
- 1 zapach śmietankowy
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 16 łyżeczek konfitury malinowej lub innej owocowej
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać składniki suche.
- Do suchych składników dodać jogurt, jaja, zapach i wymieszać energicznie. Na koniec dodać olej.
- Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
- Ciasto wlewać do papilotek do 1/2 wysokości.
- Do każdej muffinki włożyć łyżeczkę konfitury z malin i przykryć pozostałą częścią ciasta.
- Wstawić do zimnego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Gotowe można ozdobić cukrem pudrem lub lukrem.