Ciasto czekoladowo-migdałowe. Gdy je piekłam w niedzielę wieczorem domownicy po kolei zbiegali z góry i zadawali to samo pytanie: mamo, co tak pięknie pachnie? Sama odpowiedź: ciasto 😊 nie satysfakcjonowała nikogo. Nie mogli się doczekać próbowania.
Ciasto jest nietypowe, bo wierzchnią warstwę z kaszy manny polewa się mlekiem pod koniec pieczenia. Sucha kasza chłonie mleko i tworzy pyszną, chrupiącą pierzynkę na czekoladowym spodzie. Moje ulubione połączenie smakowe: migdał i kakao. Misterium słodyczy 😊
Ciasto czekoladowo-migdałowe
Ciasto ciemne:
– 20 dag mąki pszennej
– 50 g mąki razowej pszennej
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 szklanki oleju
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 3 żółtka
– 1 całe jajko
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto białe:
– 1,5 szklanki kaszy manny
– ¾ szklanki cukru
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ szklanki oleju
– 1 olejek migdałowy
Do polania:
– 1 szklanka mleka
Sposób przygotowania:
- Blaszkę prostokątną o dowolnych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli blaszka będzie mniejsza, ciasto będzie wyższe. Na większej ciasto wyjdzie niższe.
- Składniki ciemnego ciasta szybko połączyć i zagnieść ciasto. Rozgnieść na wyłożonej papierem blasze.
- W miseczce po cieście ciemnym wymieszać kaszę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Olej wymieszać z aromatem i wlać do składników suchych.
- Zagnieść jasne ciasto – konsystencja będzie sypka i taka ma być.
- Ciasto jasne wyłożyć na ciemne. Lekko wyrównać łyżką.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
- W tym czasie zagotować mleko i gorącym polać upieczone, gorące ciasto.
- Wstawić blaszkę jeszcze na 10 minut do piekarnika.
- Jeśli chcecie wzmocnić czekoladowy smak, wystudzone ciasto można polać polewą czekoladową: http://ladydieta.pl/2018/10/08/blyskawiczna-polewa-czekoladowa/