Jakiś czas temu proponowałam Wam rogaliki serowe. U mnie w domu to absolutny hit. W ubiegłym tygodniu wypiekałam je codziennie. Modyfikacji tego ciasta nie ma końca. Wypróbowałam różne nadzienia i sposoby składania. A mimo to wszystkich fantazji jeszcze nie wyczerpałam 😊 Oto jedna z nich: ciasteczka serowe okularki z marmoladką.
Ciasteczka okularki serowe z marmoladką
(32 sztuki)
Składniki:
– 250 g twarogu chudego (ewentualnie może być ser mielony gotowy)
– pół szklanki cukru (100 g)
– 1 jajo
– 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie małe)
– pół szklanki oleju (120 ml)
– 3 małe łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
– 3,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
– szczypta soli
– 500 g marmolady różanej
Sposób przygotowania:
- Ser rozdrobnić blenderem. Dodać jajko i cukry. Utrzeć na jednolity serek homogenizowany. Dodać olej i wymieszać.
- Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
- Do sera dodać składniki suche i zagnieść elastyczne ciasto.
- Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą część rozwałkować na stolnicy w koło, w razie potrzeby podsypując mąką. Cały placek posmarować równomiernie połową marmolady.
- Zwinąć ciasto w rulonik do połowy (średnicy placka). Zaczynając od wolnego brzegu. Od drugiej strony wolnego brzegu zwinąć drugi rulonik. Na środku złączyć.
- Nożem ciąć ciasteczka o grubości około 2 cm. Układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W odstępach, bo troszkę rosną. Najlepiej w ilości 4 na 4 sztuki.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Do nagrzanego włożyć ciasteczka, zmniejszyć temperaturę na 180 stopni Celsjusza i piec w tej temperaturze przez 15 minut. Wystudzić na kratce.