Ciasteczka okularki serowe z marmoladką

Jakiś czas temu proponowałam Wam rogaliki serowe. U mnie w domu to absolutny hit. W ubiegłym tygodniu wypiekałam je codziennie. Modyfikacji tego ciasta nie ma końca. Wypróbowałam różne nadzienia i sposoby składania. A mimo to wszystkich fantazji jeszcze nie wyczerpałam 😊 Oto jedna z nich: ciasteczka serowe okularki z marmoladką.

Ciasteczka okularki serowe z marmoladką

(32 sztuki)

Składniki:

– 250 g twarogu chudego (ewentualnie może być ser mielony gotowy)

– pół szklanki cukru (100 g)

– 1 jajo

– 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie małe)

– pół szklanki oleju (120 ml)

– 3 małe łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)

– 3,5 szklanki mąki pszennej (400 g)

– szczypta soli

– 500 g marmolady różanej

 

Sposób przygotowania:

  1. Ser rozdrobnić blenderem. Dodać jajko i cukry. Utrzeć na jednolity serek homogenizowany. Dodać olej i wymieszać.
  2. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
  3. Do sera dodać składniki suche i zagnieść elastyczne ciasto.
  4. Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą część rozwałkować na stolnicy w koło, w razie potrzeby podsypując mąką. Cały placek posmarować równomiernie połową marmolady.
  5. Zwinąć ciasto w rulonik do połowy (średnicy placka). Zaczynając od wolnego brzegu. Od drugiej strony wolnego brzegu zwinąć drugi rulonik. Na środku złączyć.
  6.  
  7. Nożem ciąć ciasteczka o grubości około 2 cm. Układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W odstępach, bo troszkę rosną. Najlepiej w ilości 4 na 4 sztuki.
  8. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Do nagrzanego włożyć ciasteczka, zmniejszyć temperaturę na 180 stopni Celsjusza i piec w tej temperaturze przez 15 minut. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz