Bułeczki cebulowe z szynką

A u nas bułeczek ciąg dalszy. Tym razem nie słodkie, a wytrawne. Z cebulą i szynką. Smakują trochę jak zapiekanki. Fajna przekąska na spacer i rower.

Bułeczki cebulowe z szynką

Składniki (na 20 bułeczek):

  • 300 ml letniego mleka
  • 1/2 łyżki cukru
  • 15 g drożdży świeżych (½ łyżki stołowej drożdży suchych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki pszennej (może być potrzeba więcej)
  • 2,5 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule
  • 100 g chudej szynki
  • pieprz, chilli do smaku

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn. Do miseczki pokruszyć drożdże. Dodać ciepłe mleko i rozpuścić w nim drożdże. Dodać cukier i wymieszać. Zasypać łyżką mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. W tym czasie cebule i szynkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni dodając 1 łyżkę oliwy. Przestudzić.
  3. Do wyrośniętego rozczynu dodać: sól, wodę, pozostałą część mąki i olej. Wymieszać. Dodać przestudzoną cebulę i szynkę. Doprawić do smaku przyprawami.
  4. Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać więcej mąki (do pół szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta chlebowego.
  5. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  6. Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć je z miski i przerobić na stolnicy podsypując mąką. Ta czynność ma na celu usunięcie nagromadzonych pęcherzy powietrza.
  7. Podzielić na 2 części. Z każdej części uturlać wałek i pociąć go na 10 równych kawałków.
  8. Z każdego kawałka uformować bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić do napuszenia na 30 minut.
  9. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
  10. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Gdy rumiane – wyjąć.
  11. Wystudzić na kratce.

 

 

Dodaj komentarz