A u nas bułeczek ciąg dalszy. Tym razem nie słodkie, a wytrawne. Z cebulą i szynką. Smakują trochę jak zapiekanki. Fajna przekąska na spacer i rower.
Bułeczki cebulowe z szynką
Składniki (na 20 bułeczek):
- 300 ml letniego mleka
- 1/2 łyżki cukru
- 15 g drożdży świeżych (½ łyżki stołowej drożdży suchych)
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki pszennej (może być potrzeba więcej)
- 2,5 łyżki oleju
- 2 średnie cebule
- 100 g chudej szynki
- pieprz, chilli do smaku
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Przygotować rozczyn. Do miseczki pokruszyć drożdże. Dodać ciepłe mleko i rozpuścić w nim drożdże. Dodać cukier i wymieszać. Zasypać łyżką mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie cebule i szynkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni dodając 1 łyżkę oliwy. Przestudzić.
- Do wyrośniętego rozczynu dodać: sól, wodę, pozostałą część mąki i olej. Wymieszać. Dodać przestudzoną cebulę i szynkę. Doprawić do smaku przyprawami.
- Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać więcej mąki (do pół szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta chlebowego.
- Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć je z miski i przerobić na stolnicy podsypując mąką. Ta czynność ma na celu usunięcie nagromadzonych pęcherzy powietrza.
- Podzielić na 2 części. Z każdej części uturlać wałek i pociąć go na 10 równych kawałków.
- Z każdego kawałka uformować bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić do napuszenia na 30 minut.
- Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
- Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Gdy rumiane – wyjąć.
- Wystudzić na kratce.