Dzieci moje świętowały wczoraj imieniny. Były zaplanowane kręgle, wyjście na sushi, lody, ale chciałam zrobić jeszcze coś sama. Na pytanie, co im przygotować specjalnego, usłyszałam jednogłośne zdanie: mamo zrób nam wafle przekładane masą czekoladową. Nie było by tu nic zadziwiającego, gdyby nie fakt, iż moje dzieci niezwykle sporadycznie bywają jednomyślne. Zapisuję datę białą kredą w kominie 😉 i odpowiadam: się robi!
Wafle przekładane masą czekoladową
Składniki na masę:
– 200 g masła
– 3/4 szklanki cukru
– 1/2 szklanki wody
– 3 łyżki kakao
– 350 g pełnego mleka w proszku
– 1 zapach rumowy
Do przełożenia:
– 1 paczka wafli kwadratowych – 4 sztuki
Sposób przygotowania:
- Masło, cukier, wodę i kakao zagotować do rozpuszczenia. Lekko przestudzić.
- Do chłodnej masy dodać mleko w proszku, zapach.
- Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Masę podzielić na 3 części.
- Każdy wafel posmarować porcją masy czekoladowej. Złożyć równo.
- Docisnąć od góry i odstawić do zestalenia. Ja użyłam wazonu z kwiatami od szalonego Znajomego, któremu z tego miejsca serdecznie dziękuję za moje ulubione słoneczniki!!!
- Pokroić w trójkąty.