Wafle przekładane masą czekoladową

Dzieci moje świętowały wczoraj imieniny. Były zaplanowane kręgle, wyjście na sushi, lody, ale chciałam zrobić jeszcze coś sama. Na pytanie, co im przygotować specjalnego, usłyszałam jednogłośne zdanie: mamo zrób nam wafle przekładane masą czekoladową. Nie było by tu nic zadziwiającego, gdyby nie fakt, iż moje dzieci niezwykle sporadycznie bywają jednomyślne. Zapisuję datę białą kredą w kominie 😉 i odpowiadam: się robi!

Wafle przekładane masą czekoladową

Składniki na masę:

– 200 g masła

– 3/4 szklanki cukru

– 1/2 szklanki wody

– 3 łyżki kakao

– 350 g pełnego mleka w proszku

– 1 zapach rumowy

 

Do przełożenia:

– 1 paczka wafli kwadratowych – 4 sztuki

 

Sposób przygotowania:

  1. Masło, cukier, wodę i kakao zagotować do rozpuszczenia. Lekko przestudzić.
  2. Do chłodnej masy dodać mleko w proszku, zapach.
  3. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Masę podzielić na 3 części.
  4. Każdy wafel posmarować porcją masy czekoladowej. Złożyć równo.
  5. Docisnąć od góry i odstawić do zestalenia. Ja użyłam wazonu z kwiatami od szalonego Znajomego, któremu z tego miejsca serdecznie dziękuję za moje ulubione słoneczniki!!!
  6. Pokroić w trójkąty.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz