Kilka dni temu opowiadałam dzieciom o Muminkach. Bajce, której jako dziecko szczerze nie lubiłam. Następnego dnia córka przemówiła do mnie w kuchni tymi słowy: „Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię znajdą, zabiją i zjedzą”. Prawie udusiłam się ze śmiechu 😊 A, że byłam w trakcie przygotowywania kolejnej wersji muffinek, to odpowiedziałam: muffinki mnie widzą, muffinki mnie śledzą, muffinki mnie znajdą… 😊 I nawet słoneczko wróciło! 😊
Muffinki z makiem i migdałami
(porcja na ok. 16 sztuk)
Składniki:
– 1 szklanka mąki pszennej 450
– 1 szklanka mąki pszennej razowej 2000
– 1/2 szklanki cukru
– 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżki maku
– ½ szklanki posiekanych migdałów
– 1 szklanka mleka
– 2 jajka
– 1/3 szklanki oleju
– aromat migdałowy
Sposób przygotowania:
- Składniki suche: mąkę pszenną, razową, cukier, proszek do pieczenia, mak i migdały wymieszać w misce.
- Dodać mleko, rozkłócone jajka i olej. Wymieszać i dodać aromat migdałowy.
- Energicznie połączyć wszystkie składniki. Mieszać tylko do momentu rozdrobnienia grudek.
- Papilotki papierowe umieścić w foremkach sylikonowych. Napełnić papilotki masą do ¾ wysokości.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
- Wystudzić na kratce.