Żeby nie było, że ja tylko słodzę, to dziś będzie wspomnieniowo. Spotkanie babskie. Super Kobiet. Atmosfera, którą trudno opisać słowami. Prawdziwa sympatia, wzajemna życzliwość. Szczere słowa i uczciwe spostrzeżenia. Niekończące się wątki. Tematy poważne i mniej poważne. Śmiech do łez i głęboka refleksja nad wielowymiarową kobiecością. Emocje jak na górskiej kolejce 😊 A na stole pyszne wino i sałatka z makaronem kolorowym, kurczakiem, fasolką szparagową i prażonym ziarnem słonecznika. Chciałoby się wykrzyczeć: Carpe diem!
Sałatka makaronowa z kurczakiem i fasolką szparagową
(porcja dla 8 osób)
Składniki:
– 500 g makaronu kolorowego (świderki) np. Adriana Pasta Tricolore Torti
– 400 g fileta z piersi kurczaka
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 500 g fasolki szparagowej
– 1 łyżka soli
– 1 łyżka cukru
– 4 łyżki ziarna słonecznika
– 2 łyżki oleju roślinnego
– sól, pieprz, papryka czerwona słodka – do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
- Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Doprawić do smaku: solą i pieprzem. Papryką czerwoną doprawiać już po usmażeniu. Pod wpływem wysokiej temperatury papryka suszona łapie gorycz.
- Fasolę czerwoną przepłukać wodą na durszlaku.
- Fasolkę szparagową ugotować w wodzie z 1 łyżką soli i 1 łyżką cukru. Odlać z płynu i osączyć na durszlaku. Wystudzić. Każdy strączek przeciąć na pół.
- Pestki słonecznika przeprażyć na suchej patelni. Co chwila mieszając, aby się nie przypaliły.
- W misce połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem.
- Sałatka idealnie smakuje z czerwonym winem.