Sakiewki drożdżowo-maślane z nadzieniem

Sakiewki drożdżowo-maślane. Co kryją w sobie te przepyszne mieszki? Wewnątrz zamknięte nadzienie w dwóch wersjach smakowych: z pieczarkami i cebulką oraz soczewicą i cebulką.
Wspaniałe! Po ten przepis trzeba było jechać aż do Giżycka. Ale było warto! Kasiu, dziękuję!

Sakiewki drożdżowo-maślane z nadzieniem

Ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 1 jajo
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

 

Ciasto maślane

Składniki:

  • 15 dag mąki
  • 70 dag masła
  • 50 ml oleju

 

Nadzienie w dwóch smakach

Składniki:

  • 4 cebule
  • ½ szklanki soczewicy zielonej
  • 8 pieczarek
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz – do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z solą. Jajo z jogurtem. I zarobić wszystko razem. Do drugiej miski wsypać mąkę i wlać rozpuszczony tłuszcz. Ciasta ze sobą połączyć dobrze i wyrobić na jednolitą masę. Przydaje się automat do wypieku chleba. Odstawić do lekkiego napuszenia na 20 minut.
  2. Przygotować farsz: cebule pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać na patelni tłuszcz i zeszklić cebulę. Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić z nadmiaru wody. Pieczarki pokroić w kostkę i przesmażyć na suchej patelni. Przygotować dwie miseczki. Rozłożyć do nich po równo przesmażoną cebulkę. Do jednej dodać pieczarki, a do drugiej wystudzoną soczewicę. Farsze doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Wyrośnięte ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość 5 mm.
  4. Wykrawać okrągłe koła. Można kubkiem dużym 0,5 litra.
  5. Nieco rozpłaszczyć placuszek po brzegach. Nakładać na środek dowolny farsz w ilości ok. 1 łyżeczki do herbaty.
  6. Sklejać po brzegach, jak pierożek. Potem brzegi zewnętrzne zebrać ze sobą na szczycie. Tak, aby część z farszem utworzyła sakiewkę.
  7. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wstawić do piekarnika podgrzanego do 50 stopni Celsjusza. Piec w temperaturze 180 stopni. Około 20 minut. Do zrumienienia.
  9. Wystudzić. Brzegi sakiewek przewiązać szczypiorkiem.
  10. Sakiewki z farszem cebula i pieczarki, czy też soczewica i cebula idealnie smakują z czerwonym barszczem.

 

Dodaj komentarz