Sakiewki drożdżowo-maślane. Co kryją w sobie te przepyszne mieszki? Wewnątrz zamknięte nadzienie w dwóch wersjach smakowych: z pieczarkami i cebulką oraz soczewicą i cebulką.
Wspaniałe! Po ten przepis trzeba było jechać aż do Giżycka. Ale było warto! Kasiu, dziękuję!
Sakiewki drożdżowo-maślane z nadzieniem
Ciasto drożdżowe
Składniki:
- 40 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 1 jajo
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto maślane
Składniki:
- 15 dag mąki
- 70 dag masła
- 50 ml oleju
Nadzienie w dwóch smakach
Składniki:
- 4 cebule
- ½ szklanki soczewicy zielonej
- 8 pieczarek
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z solą. Jajo z jogurtem. I zarobić wszystko razem. Do drugiej miski wsypać mąkę i wlać rozpuszczony tłuszcz. Ciasta ze sobą połączyć dobrze i wyrobić na jednolitą masę. Przydaje się automat do wypieku chleba. Odstawić do lekkiego napuszenia na 20 minut.
- Przygotować farsz: cebule pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać na patelni tłuszcz i zeszklić cebulę. Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić z nadmiaru wody. Pieczarki pokroić w kostkę i przesmażyć na suchej patelni. Przygotować dwie miseczki. Rozłożyć do nich po równo przesmażoną cebulkę. Do jednej dodać pieczarki, a do drugiej wystudzoną soczewicę. Farsze doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość 5 mm.
- Wykrawać okrągłe koła. Można kubkiem dużym 0,5 litra.
- Nieco rozpłaszczyć placuszek po brzegach. Nakładać na środek dowolny farsz w ilości ok. 1 łyżeczki do herbaty.
- Sklejać po brzegach, jak pierożek. Potem brzegi zewnętrzne zebrać ze sobą na szczycie. Tak, aby część z farszem utworzyła sakiewkę.
- Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika podgrzanego do 50 stopni Celsjusza. Piec w temperaturze 180 stopni. Około 20 minut. Do zrumienienia.
- Wystudzić. Brzegi sakiewek przewiązać szczypiorkiem.
- Sakiewki z farszem cebula i pieczarki, czy też soczewica i cebula idealnie smakują z czerwonym barszczem.