Córka nareszcie wróciła z kolonii – jest niecodzienna okazja do świętowania! Postanowiłam przygotować na tę okoliczność coś niezwykłego i oryginalnego. Ciasto, którego jeszcze nigdy w moim domu nie było. Absolutna nowość – kawowy sernik na zimno!
Przyznam, że już od dawna przymierzałam się do sernika na zimno innego niż waniliowy z galaretką na wierzchu. A że uwielbiam kawę, to wymyśliłam masę kawową o konsystencji delikatnej pianki. Pysznej i wykwintnie deserowej. Idealnie zaspokajającej podniebienie nawet najbardziej wysublimowanego smakosza kawy 😊
Kawowy sernik na zimno
(tortownica średnicy 23 cm)
Składniki:
– 1 kg zimnego sera sernikowego z wiaderka
– 350 ml jogurtu naturalnego
– 5 łyżek stołowych cukru pudru (jeśli lubicie bardzo słodkie, to dodać cukru wg uznania)
– 2 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej
– 3 łyżki stołowe żelatyny
– ¼ szklanki gorącej wody
– 27 małych biszkoptów (w zależności od wymiarów tortownicy i biszkoptów)
– polewa czekoladowa: http://ladydieta.pl/2018/10/08/blyskawiczna-polewa-czekoladowa/
– ewentualnie porzeczki czarne do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Schłodzony ser przełożyć do miski. Wlać jogurt. Napowietrzyć mikserem dodając cukier puder.
- Gdy masa będzie gładka dodać kawę rozpuszczalną i dalej mieszać mikserem.
- Żelatynę wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem. Wymieszać do rozpuszczenia. Gdy wystudzona wlać do masy serowej. I szybko zmiksować, bo żelatyna dodana do chłodnej masy serowej powoduje szybkie jej gęstnienie.
- Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty.
- I wylać masę serową. Odstawić do zestalenia.
- Przygotować polewę czekoladową zgodnie z przepisem: http://ladydieta.pl/2018/10/08/blyskawiczna-polewa-czekoladowa/
- Wierzch ciasta polać polewą i odstawić do zastygnięcia.
- Można udekorować dowolnymi owocami.
Pyszotka. ..bardzo szybko sie go robi ..dalam troche wiecej cukru..
Bardzo się cieszę!
Prosty przepis, krótki czas przygotowania.Ciasto jest obłędne.💕