Sałatka z białą fasolą i kolorowym makaronem

Jakoś coraz mniej w mojej diecie mięsa, a coraz więcej strączkowych. Dzieci uwielbiają fasolę, więc dziś sałatka z białą fasolą i kolorowym makaronem. Tak, żeby na talerzu było barwnie i apetycznie.

Sałatka z białą fasolą i kolorowym makaronem

(4 porcje)

Składniki:

– 150 g suchego makaronu kolorowego (np. Arcobaleno Italian Rainbow Pasta)

– 200 g fasoli białej typu Jaś

– 1 łyżka stołowa majeranku

– 3 jajka

– 20 cm pora

– 1 łyżka stołowa majonezu

– 1 łyżka stołowa musztardy

– sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente. Przełożyć na sito i przelać zimną wodą, żeby się nie kleił.
  2. Fasolę namoczyć dzień wcześniej zalewając wrzątkiem. Przykryć i odstawić. Rano tę wodę wylać i zalać świeżym wrzątkiem. Odstawić jeszcze na godzinę i czynność powtórzyć. Ten zabieg po to, aby wypłukać substancje, które powodują wzdęcia po spożyciu fasoli. Po trzecim zalaniu wrzątkiem ziarno fasoli ugotować w wodzie lekko osolonej z dodatkiem majeranku. Odcedzić i Wystudzić.
  3. Jajka ugotować na twardo.
  4. Pora pokroić w drobne paseczki.
  5. Wszystkie składniki połączyć w misce.
  6. Dodać musztardę i majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Wszystko dokładnie wymieszać.

 

Dodaj komentarz