Jakoś coraz mniej w mojej diecie mięsa, a coraz więcej strączkowych. Dzieci uwielbiają fasolę, więc dziś sałatka z białą fasolą i kolorowym makaronem. Tak, żeby na talerzu było barwnie i apetycznie.
Sałatka z białą fasolą i kolorowym makaronem
(4 porcje)
Składniki:
– 150 g suchego makaronu kolorowego (np. Arcobaleno Italian Rainbow Pasta)
– 200 g fasoli białej typu Jaś
– 1 łyżka stołowa majeranku
– 3 jajka
– 20 cm pora
– 1 łyżka stołowa majonezu
– 1 łyżka stołowa musztardy
– sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente. Przełożyć na sito i przelać zimną wodą, żeby się nie kleił.
- Fasolę namoczyć dzień wcześniej zalewając wrzątkiem. Przykryć i odstawić. Rano tę wodę wylać i zalać świeżym wrzątkiem. Odstawić jeszcze na godzinę i czynność powtórzyć. Ten zabieg po to, aby wypłukać substancje, które powodują wzdęcia po spożyciu fasoli. Po trzecim zalaniu wrzątkiem ziarno fasoli ugotować w wodzie lekko osolonej z dodatkiem majeranku. Odcedzić i Wystudzić.
- Jajka ugotować na twardo.
- Pora pokroić w drobne paseczki.
- Wszystkie składniki połączyć w misce.
- Dodać musztardę i majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wszystko dokładnie wymieszać.