Lubicie pajdę chleba ze smalcem i skwarkami? To mam dla Was świetną alternatywę z dużo mniejszą zawartością cholesterolu 😊 Pastę z białej fasoli z cebulką i przesmażoną kiełbaską. Nie tylko wygląda, ale smakuje jak tradycyjny smalec. A jednocześnie jest dużo mniej kaloryczna, zasobna w roślinne białko i dużo zdrowsza od tradycyjnego smalcu wieprzowego. To super smarowidło na pieczywo dla wszystkich dbających o linię i swój profil lipidowy 😉
Pasta (jak smalec) z białej fasoli
Składniki:
– 700 g ugotowanej fasoli
– 1,5 cebuli
– 1 łyżka oleju roślinnego
– 5 plasterków kiełbasy chudej np. żywieckiej
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka przyprawy w płynie Maggi
– 1 łyżka oleju sezamowego
– sól, pieprz – do smaku
– majeranek – do smaku
Sposób przygotowania:
- Fasolę namoczyć dzień wcześniej zalewając wrzątkiem. Przykryć i odstawić. Rano tę wodę wylać i zalać świeżym wrzątkiem. Odstawić jeszcze na godzinę i czynność powtórzyć. Ten zabieg po to, aby wypłukać substancje, które powodują wzdęcia po spożyciu fasoli. Po trzecim zalaniu wrzątkiem ziarno fasoli ugotować w wodzie lekko osolonej z dodatkiem majeranku. Nie odlewać płynu, tylko wyjąć ziarno. Płyn zostawić, bo będzie potrzebny podczas blendowania. Ziarno wystudzić.
- W tym czasie cebulę drobno posiekać w kostkę. Zeszklić na oleju roślinnym.
- Kiełbasę pokroić w drobniutką kostkę.
- Gdy cebula dobrze podsmażona dodać kiełbasę. Smażyć do momentu zrumienienia kosteczek kiełbasianych. Wystudzić.
- Wystudzone ziarno fasoli rozdrobnić blenderem na maksymalnie dużej prędkości i mocy. Ale czynić to stopniowo, przerywając co chwila. Ziarno jest suche i bardzo łatwo podczas blendowania spalić blender. Jeśli fasola ciężko się blenduje dodawać porcjami wodę pozostałą z gotowania fasoli. W ten sposób uzyskać smarowną konsystencję.
- Pastę doprawić do smaku olejem sezamowym, sosem sojowym, maggi oraz solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze wymieszać, żeby nigdzie nie powstały grudki przypraw.
- Na koniec dodać przesmażoną cebulę i kiełbasę.
- Przechowywać w lodówce.
- Podawać na chlebie razowym z ogórkiem kiszonym.