Marynowana cukinia w talarkach

W ubiegłym roku nie nadążałam przejadać cukinii z ogródka. Ileż można terroryzować rodzinę tym warzywem? Wysycona konsumpcyjnie wpadłam na pomysł zamknięcia jej w słoikach w zalewie z dodatkiem octu, cukru, miodu i soli. Próba okazała się hitem wśród moich przetworów. Marynowana cukinia w talarkach przetrwała próby przechowalnicze i z powodzeniem można ją polecać. Warzywo zachowuje chrupką konsystencję, zyskuje swoiste słodko-kwaśne walory. Wyjęte z zalewy, w smaku jest zupełnie niepodobne do niczego, co znam 😊 Nie dość, że powstała nowa jakość sensoryczna, to wg mnie takie słoiczki upakowane kolorowymi plastrami, są przepiękną ozdobą jesiennego stołu. Estetycznie ujmują mnie swoją zieloną pasiastowatością i kremową plamistością, poprzedzielaną pomarańczą marchewki i bielą cebuli.

Marynowana cukinia w talarkach

(porcja na 10 słoiczków 300 ml)

Wsad warzywny

Składniki:
– 4 młode cukinie

– 3 marchewki

– 2 cebule

Dodatkowo w każdy słoik:

– 2-3 ziarenka ziela angielskiego

– 4-5 ziarenek pieprzu czarnego

– 1 mały listek laurowy lub ½ dużego

– 1 łyżka stołowa drobnych baldachimów kopru (bez łodyg)

– 1 łyżeczka mała ziaren gorczycy

Zalewa

Składniki:

– 6 szklanek wody
– 1,5 szklanki octu
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżka miodu
– 3 łyżki soli

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyć i pokroić w talarki o grubości 0,5 cm. Średnica plastra musi być takiego rozmiaru, żeby dał swobodnie ułożyć poziomo się w słoiku.
  2. Marchew umyć, obrać i pokroić w 2-3 milimetrowe plasterki. Wrzucić na wrzątek i gotować 2 minuty. Odcedzić na sicie.
  3. Cebulę obrać i również pokroić w talarki. Przelać wrzątkiem na sicie – zblanszować.
  4. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, wymieszać i zagotować.
  5. Na dno każdego słoika włożyć przyprawy: ziele angielskie, ziarno pieprzu, listek laurowy, koper i gorczycę.
  6. W słoiki układać na przemian: cukinia – marchew – cebula – cukinia – marchew – cebula… i tak aż do wyczerpania składników.
  7. Słoiki zalać ciepłą zalewą i pasteryzować 5 minut.
  8. Odstawić do wystudzenia.

2 Responses

Dodaj komentarz