W ubiegłym roku nie nadążałam przejadać cukinii z ogródka. Ileż można terroryzować rodzinę tym warzywem? Wysycona konsumpcyjnie wpadłam na pomysł zamknięcia jej w słoikach w zalewie z dodatkiem octu, cukru, miodu i soli. Próba okazała się hitem wśród moich przetworów. Marynowana cukinia w talarkach przetrwała próby przechowalnicze i z powodzeniem można ją polecać. Warzywo zachowuje chrupką konsystencję, zyskuje swoiste słodko-kwaśne walory. Wyjęte z zalewy, w smaku jest zupełnie niepodobne do niczego, co znam 😊 Nie dość, że powstała nowa jakość sensoryczna, to wg mnie takie słoiczki upakowane kolorowymi plastrami, są przepiękną ozdobą jesiennego stołu. Estetycznie ujmują mnie swoją zieloną pasiastowatością i kremową plamistością, poprzedzielaną pomarańczą marchewki i bielą cebuli.
Marynowana cukinia w talarkach
(porcja na 10 słoiczków 300 ml)
Wsad warzywny
Składniki:
– 4 młode cukinie
– 3 marchewki
– 2 cebule
Dodatkowo w każdy słoik:
– 2-3 ziarenka ziela angielskiego
– 4-5 ziarenek pieprzu czarnego
– 1 mały listek laurowy lub ½ dużego
– 1 łyżka stołowa drobnych baldachimów kopru (bez łodyg)
– 1 łyżeczka mała ziaren gorczycy
Zalewa
Składniki:
– 6 szklanek wody
– 1,5 szklanki octu
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżka miodu
– 3 łyżki soli
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyć i pokroić w talarki o grubości 0,5 cm. Średnica plastra musi być takiego rozmiaru, żeby dał swobodnie ułożyć poziomo się w słoiku.
- Marchew umyć, obrać i pokroić w 2-3 milimetrowe plasterki. Wrzucić na wrzątek i gotować 2 minuty. Odcedzić na sicie.
- Cebulę obrać i również pokroić w talarki. Przelać wrzątkiem na sicie – zblanszować.
- Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, wymieszać i zagotować.
- Na dno każdego słoika włożyć przyprawy: ziele angielskie, ziarno pieprzu, listek laurowy, koper i gorczycę.
- W słoiki układać na przemian: cukinia – marchew – cebula – cukinia – marchew – cebula… i tak aż do wyczerpania składników.
- Słoiki zalać ciepłą zalewą i pasteryzować 5 minut.
- Odstawić do wystudzenia.
Olu czy można cukinię zastąpić kabaczkiem?
Sądzę, że tak.