Szukacie pomysłu na wykwintny deser? Przygotowanie tego przysmaku jest banalnie proste. I zajmuje dosłownie 10 minut. I oto jest! Pyszny pucharek z musem kawowo-czekoladowym. Ja nawet nie próbowałam się opierać. Pokusa warta grzechu 😉
Deser kawowo-czekoladowy
(porcja dla 6 osób)
Składniki:
– 1 kg zimnego sera sernikowego z wiaderka
– 2 łyżki cukru pudru (jeśli lubicie bardzo słodkie, to dodać cukru wg uznania)
– 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżka stołowa żelatyny
– ¼ szklanki gorącej wody
– maliny i listki mięty do dekoracji
– polewa czekoladowa: http://ladydieta.pl/2018/10/08/blyskawiczna-polewa-czekoladowa/
Sposób przygotowania:
- Schłodzony ser przełożyć do miski. Napowietrzyć mikserem dodając cukier puder.
- Gdy masa będzie gładka dodać kawę rozpuszczalną i kakao. Dalej mieszać mikserem.
- Żelatynę wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem. Wymieszać do rozpuszczenia. I odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- W tym czasie przygotować polewę czekoladową zgodnie z przepisem: http://ladydieta.pl/2018/10/08/blyskawiczna-polewa-czekoladowa/
- Jeszcze ciepłą żelatynę wlać do masy serowej.
- Przygotować pucharki. Napełniać każdy kilkoma łyżkami masy serowej. Na nią polewać polewę czekoladową. Czynność powtórzyć aż do wyczerpania składników. Trzeba to robić sprawnie, bo schłodzona masa serowa po dodaniu żelatyny dość szybko tężeje.
- Wierzch udekorować malinami i listkami mięty.