Dziś na obiad kurczak w zupełnie nowej (w moim domu) formie: kąsków w chrupiącej panierce. Trochę trąca popularnym daniem typu fast food, ale to zupełnie inna wartość odżywcza i inna jakość jedzenia. Moja rodzina zachwycona smakiem. A ja pod wrażeniem panierki do mięsa, która zupełnie nie chłonie tłuszczu. Nie męczy zapachem podczas smażenia. I na długo pozostaje chrupiąca.
Kąski z kurczaka w chrupiącej panierce
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
– 1 podwójny flet z kurczaka
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Do panierowania
– 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
– 2 jaja
– około 1/3 szklanki oleju do smażenia
Sos czosnkowy
Składniki:
– 200 jogurtu naturalnego typu greckiego
– 2 łyżki majonezu
– ¼ łyżeczki czosnku suszonego lub 1 ząbek czosnku świeżego
– ½ łyżeczki suszonego oregano
– sól, pieprz – do smaku
Sos paprykowy
Składniki:
– 200 jogurtu naturalnego typu greckiego
– 1 łyżka majonezu
– 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
– ¼ łyżeczki papryki ostrej
– ¼ łyżeczki papryki wędzonej suszonej
– sól, pieprz – do smaku
Keczup z dyni
http://ladydieta.pl/2018/10/23/keczup-z-dyni/
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć i pokroić w porcje na jeden raz.
- Przyprawy wymieszać i wetrzeć w kawałki mięsa. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
- W tym czasie przygotować sosy. Wymieszać jogurt z majonezem tak, aby nie było grudek. Następnie dodać poszczególne przyprawy i wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do lodówki, żeby wszystkie składniki się połączyły.
- Mięso wyjąć i opanierować mąką ziemniaczaną.
- Wlać roztrzepane widelcem jaja.
- W woku lub głębokiej patelni dobrze rozgrzać olej.
- Wkładać mięso i smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu. Najlepiej pod przykryciem.
- Zarumienione kawałki wyjmować na talerz wyłożony ręczniczkiem papierowym, żeby pozbyć się ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Jeśli na patelni olej ma właściwą temperaturę panierka nie chłonie tłuszczu w ogóle. Jeśli kąski „piją” tłuszcz, to znaczy, że temperatura oleju jest zbyt niska.
- Gotowe porcje podawać z wybranymi smakowo sosami.