Kąski z kurczaka w chrupiącej panierce

Dziś na obiad kurczak w zupełnie nowej (w moim domu) formie: kąsków w chrupiącej panierce. Trochę trąca popularnym daniem typu fast food, ale to zupełnie inna wartość odżywcza i inna jakość jedzenia. Moja rodzina zachwycona smakiem. A ja pod wrażeniem panierki do mięsa, która zupełnie nie chłonie tłuszczu. Nie męczy zapachem podczas smażenia. I na długo pozostaje chrupiąca.

Kąski z kurczaka w chrupiącej panierce

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

– 1 podwójny flet z kurczaka

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżeczka papryki wędzonej

– ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

– 1 łyżeczka czosnku granulowanego

 

Do panierowania

– 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej

– 2 jaja

– około 1/3 szklanki oleju do smażenia

 

Sos czosnkowy

Składniki:

– 200 jogurtu naturalnego typu greckiego

– 2 łyżki majonezu

– ¼ łyżeczki czosnku suszonego lub 1 ząbek czosnku świeżego

– ½ łyżeczki suszonego oregano

– sól, pieprz – do smaku

 

Sos paprykowy

Składniki:

– 200 jogurtu naturalnego typu greckiego

– 1 łyżka majonezu

– 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego

– ¼ łyżeczki papryki ostrej

– ¼ łyżeczki papryki wędzonej suszonej

– sól, pieprz – do smaku

 

Keczup z dyni

http://ladydieta.pl/2018/10/23/keczup-z-dyni/

 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć i pokroić w porcje na jeden raz.
  2. Przyprawy wymieszać i wetrzeć w kawałki mięsa. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
  3.  
  4. W tym czasie przygotować sosy. Wymieszać jogurt z majonezem tak, aby nie było grudek. Następnie dodać poszczególne przyprawy i wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do lodówki, żeby wszystkie składniki się połączyły.
  5. Mięso wyjąć i opanierować mąką ziemniaczaną.
  6.   
  7. Wlać roztrzepane widelcem jaja.
  8.  
  9. W woku lub głębokiej patelni dobrze rozgrzać olej.
  10. Wkładać mięso i smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu. Najlepiej pod przykryciem.
  11.  
  12. Zarumienione kawałki wyjmować na talerz wyłożony ręczniczkiem papierowym, żeby pozbyć się ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Jeśli na patelni olej ma właściwą temperaturę panierka nie chłonie tłuszczu w ogóle. Jeśli kąski „piją” tłuszcz, to znaczy, że temperatura oleju jest zbyt niska.
  13. Gotowe porcje podawać z wybranymi smakowo sosami.

 

 

 

Dodaj komentarz