Wakacyjne śniadanie wg moich dzieci wygląda tak… 😊
Nie godzę się na nie zbyt często, ale ulegam, gdy deklarują samodzielność w przygotowaniu i posprzątaniu kuchni. Zatem dzisiejszy dzień – a jednocześnie tydzień, bo mamy poniedziałek – rozpoczynamy na słodko. I wcale nie trzeba jechać na gofry do nadmorskiego kurortu. Voila! Podano do stołu 😊 Takiego pięknie garnirowanego gofra dla mamy przygotował Olek ❤️
Gofry pełnoziarniste
(porcja na ok. 10 sztuk)
Składniki:
- 1 jajo
- 1 szklanka mleka
- 1/8 szklanki oleju roślinnego
- 1,5 łyżki miodu gryczanego lub wielokwiatowego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850 (lub 1 szklanka mąki pszennej typ 500 + ½ szklanki otrąb pszennych)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki sody
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać mleko, jajo, olej i miód. Do rozpuszczenia miodu.
- Dodać składniki suche i wymieszać mikserem. Odstawić na 15 minut, żeby gluten mógł spęcznieć.
- Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Zbyt luźne ciasto będzie wypiekało się bardziej w naleśniki, niż chrupiące gofry.
- Porcje ciasta piec w gofrownicy do złotego koloru ok. 3 minut. Najlepiej, aby gofrownica miała moc minimum 1300 W. Ja używam firmy Dezal. Gofry pieką się szybko i są super chrupiące.
- Gotowe gofry wystudzić na kratce.
- Konsumować z ulubionymi dodatkami: bitą śmietaną, serkiem homogenizowanym, owocami prosto z ogrodu 🙂