Poniedziałkowy poranek warto przywitać jakimś fantazyjnym śniadaniem. Tak na dobry początek ostatniego tygodnia wakacji. Dziś takie pyszności wyczarowała Amelka: kakaowe pancakes z serkiem i owocami. W moim ulubionym smakowym trio: wanilia, kakao i kokos. U nas w domu, to już popisowy specjał córki. Fajnie jest jak nadchodzi moment, w którym dziecko przygotowuje coś samo. Ponadto to coś smakuje świetnie i zostaje pięknie wyserwowane pod mój nos. Uwielbiam taką zamianę ról w domu 😊
Kakaowe pancakes z owocami
(porcja na ok. 10 sztuk)
Składniki:
– 2 jaja
– szczypta soli
– 2 łyżki mleka
– 1 łyżka kakao
– 16 g cukru wanilinowego (małe opakowanie)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 szklanka mąki
– olej kokosowy – do smażenia
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą, sztywną pianę.
- Do ubitej piany dodać żółtka, mleko i wymieszać.
- Następnie dodać kakao, cukier, proszek i mąkę.
- Zmiksować na jednolitą masę.
- Patelnię posmarować olejem kokosowym. Smażyć porcje ciasta o średnicy 8 cm. Po pojawieniu się dziurek na wylanej masie przekręcać na drugą stronę.
- Podawać polane syropem klonowym, miodem, masłem orzechowym lub posypane cukrem pudrem. Moja ulubiona wersja: z serkiem ziarnistym i świeżymi malinami z ogrodu.
- Placuszki doskonale smakują wystudzone. Już niedługo sprawdzą się, jako posiłek do szkoły – taki cel przyświecał Amelce, gdy szukała inspiracji.