Kakaowe pancakes z owocami

Poniedziałkowy poranek warto przywitać jakimś fantazyjnym śniadaniem. Tak na dobry początek  ostatniego tygodnia wakacji. Dziś takie pyszności wyczarowała Amelka: kakaowe pancakes z serkiem i owocami. W moim ulubionym smakowym trio: wanilia, kakao i kokos. U nas w domu, to już popisowy specjał córki. Fajnie jest jak nadchodzi moment, w którym dziecko przygotowuje coś samo. Ponadto to coś smakuje świetnie i zostaje pięknie wyserwowane pod mój nos. Uwielbiam taką zamianę ról w domu 😊

Kakaowe pancakes z owocami

(porcja na ok. 10 sztuk)

Składniki:

– 2 jaja

– szczypta soli

– 2 łyżki mleka

– 1 łyżka kakao

– 16 g cukru wanilinowego (małe opakowanie)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 szklanka mąki

– olej kokosowy – do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą, sztywną pianę.
  2. Do ubitej piany dodać żółtka, mleko i wymieszać.
  3. Następnie dodać kakao, cukier, proszek i mąkę.
  4. Zmiksować na jednolitą masę.
  5. Patelnię posmarować olejem kokosowym. Smażyć porcje ciasta o średnicy 8 cm. Po pojawieniu się dziurek na wylanej masie przekręcać na drugą stronę.
  6. Podawać polane syropem klonowym, miodem, masłem orzechowym lub posypane cukrem pudrem. Moja ulubiona wersja: z serkiem ziarnistym i świeżymi malinami z ogrodu.
  7. Placuszki doskonale smakują wystudzone. Już niedługo sprawdzą się, jako posiłek do szkoły – taki cel przyświecał Amelce, gdy szukała inspiracji.

Dodaj komentarz