Pierogi pieczone z soczewicą

Po pieczonych pierogach z mięsem córka nie odpuściła. Musiałam zrobić pierogi w cieście z jedynym słusznym nadzieniem, czyli z soczewicą. I tak oto pojawił się bardzo fajny pomysł na obiad w upalny dzień. Pierogi z chłodnikiem 😊

Pierogi pieczone z soczewicą

(porcja na 32 sztuki)

Farsz

Składniki:

  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz – do smaku

Ciasto

Składniki:

  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500
  • ½ szklanki otrąb pszennych
  • 1 jajo
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 jajo roztrzepane do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować farsz.
    1. Soczewicę ugotować do miękkości w wodzie z odrobiną soli. Osączyć na sicie. Gdy chłodna zblendować.
    2. Cebule pokroić drobną kostkę i dobrze przyrumienić na rozgrzanym na patelni oleju. Wystudzić. Dodać do soczewicy.
    3. Nadzienie pierogowe doprawić ostatecznie do smaku pieprzem i solą. Smak nadzienia musi być dość wyraźny, bo po zmieszaniu z ciastem odczuwamy go jako delikatniejszy.
  2. Przygotować ciasto:
    1. Drożdże pokruszyć do miski. Zalać ciepłą wodą i dodać cukier. Zasypać 2 łyżkami mąki i odstawić na 10 minut.
    2. Po tym czasie wbić jajo, wsypać sól, pozostałą mąkę, otręby i olej.
    3. Wyrobić ciasto na gładką masę. Ciasto musi być podobne konsystencją do ciasta drożdżowego. Jeśli wydaje się zbyt luźne dosypać mąki. Powinno odchodzić od rąk. Bardzo pomocne przy takim wyrabianiu są automaty. Wszystkie składniki się zasypuje i po zadanym czasie wyjmuje gotowe ciasto. Super sprawa.
    4. Po wyrobieniu ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Najlepiej przykryć miseczkę ściereczką, bo drożdże lepiej pracują, gdy im cieplej.
    5. Po wyrośnięciu ciasto przerobić i podzielić na 2 równe części. Każdą rozwałkować na stolnicy na placek grubości 0,5 cm, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki. Z placka wykrawać koła przy użyciu szklanki, albo kubka.
    6. Na środek każdego koła nałożyć 2 łyżeczki farszu. Zalepić dokładnie i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    7. Każdy pierożek posmarować pędzelkiem maczanym w rozkłóconym jajku, co nada im piękny połysk. Nie posmarowane pierożki będą matowe. Na zdjęciu doskonale widać tę różnicę.
    8. Piec w piekarniku 15 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
    9. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz