Zaczął się rok szkolny. Trzeba stanąć na wysokości zadania i kulinarnie wyposażyć dzieci do szkoły. I to nie byłe jak! Dlatego dziś przygotowałam do pudełek muffinki z malinami i jeżynami z ogrodu. Niech ich słodycz zasili młode umysły w energię, niezbędną w trakcie pierwszego dnia szkolnych zmagań.
Muffinki z malinami i jeżynami
(12 sztuk)
Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej 450
– ½ szklanki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 szklanka mleka
– 2 jajka
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego
– aromat śmietankowy
– 24 sztuki malin i 18 sztuk jeżyn
Sposób przygotowania:
- Składniki suche: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia wymieszać w misce.
- Dodać mleko, rozkłócone jajka i olej. Wymieszać i dodać aromat śmietankowy.
- Energicznie połączyć wszystkie składniki. Mieszać tylko do momentu rozdrobnienia grudek.
- Papilotki papierowe umieścić w foremkach sylikonowych. Napełnić papilotki masą do połowy.
- Do każdej babeczki włożyć po 3 maliny lub 3 jeżyny.
- Na owoce wylać porcję ciasta. Do ¾ wysokości foremki.
- Wstawić do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Zostawić do wystygnięcia.