Muffinki z malinami i jeżynami

Zaczął się rok szkolny. Trzeba stanąć na wysokości zadania i kulinarnie wyposażyć dzieci do szkoły. I to nie byłe jak! Dlatego dziś przygotowałam do pudełek muffinki z malinami i jeżynami z ogrodu. Niech ich słodycz zasili młode umysły w energię, niezbędną w trakcie pierwszego dnia szkolnych zmagań.

Muffinki z malinami i jeżynami

(12 sztuk)

Składniki:

– 2 szklanki mąki pszennej 450

– ½ szklanki cukru

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 szklanka mleka

– 2 jajka

– 1/3 szklanki oleju rzepakowego

– aromat śmietankowy

– 24 sztuki malin i 18 sztuk jeżyn

Sposób przygotowania:

  1. Składniki suche: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia wymieszać w misce.
  2. Dodać mleko, rozkłócone jajka i olej. Wymieszać i dodać aromat śmietankowy.
  3. Energicznie połączyć wszystkie składniki. Mieszać tylko do momentu rozdrobnienia grudek.
  4. Papilotki papierowe umieścić w foremkach sylikonowych. Napełnić papilotki masą do połowy.
  5. Do każdej babeczki włożyć po 3 maliny lub 3 jeżyny.
  6.  
  7. Na owoce wylać porcję ciasta. Do ¾ wysokości foremki.
  8.   
  9. Wstawić do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Zostawić do wystygnięcia.

Dodaj komentarz