Kolejny dzień tygodnia, a przede mną znowu wyzwanie – co słodkiego, ale zdrowego zapakować dzieciom do szkolnych pudełek…? W spiżarni znalazłam jeszcze słoik ekologicznych jabłek duszonych późną jesienią. Z wanilią i cynamonem. Zamknęłam jabłka w cieście. Zalepiłam, jak pierożek, żeby było ciekawiej. Posmarowałam rozmąconym jajkiem i posypałam szczyptą cukru z wanilią. Upiekłam. I gotowe. Szkoda, że nie mogę Wam podesłać zapachu. Jest urzekający 😊
Pierożki drożdżowe nadziewane jabłkiem
Składniki:
- 50 g drożdży
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 500 g mąki
- 1 całe jajo
- 2 żółtka
- pół zapachu pomarańczowego
- 1 cukier waniliowy
- szczypta cynamonu
- pół kostki masła (100 g)
- 3 łyżki oleju
- uprażone jabłko ze słoika do nadziania
- 1 rozmącone całe jajo do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Przygotować rozczyn drożdżowy: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać ciepłe mleka i posypać 3 łyżkami mąki po wierzchu.
- Gdy rozczyn z drożdży wyrośnie dodać do niego całe jajo, żółtka, zapach, cynamon i cukier wanilinowy. Lekko wyrobić ciasto, aby połączyć ze sobą wszystkie składniki. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło oraz olej.
- Wyrabiać ciasto do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Żeby ciasto nie kleiło się do dłoni, można ręce posmarować oliwą. Jeśli w domu jest maszyna do wyrabiania chleba, to warto z niej skorzystać do wyrobienia i ciasta drożdżowego.
- Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykryć ściereczką.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość – przerobić je raz jeszcze.
- Na stolnicy rozwałkować placek grubości 1 centymetra i szklanką wykrawać kółeczka. Na środek kółeczka położyć łyżkę uprażonego jabłka. Ciasto dokładnie zalepić, jak pierożek. Szczelnie, żeby jabłko nie wyciekło w trakcie pieczenia.
- Ułożyć pierożki na blasze wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
- Gdy pierożki nieco się powiększą rozmącić żółtko i posmarować każdy pierożek pędzelkiem. Można posypać też wierzch cukrem z wanilią.
- Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.