Pierożki drożdżowe nadziewane jabłkiem

Kolejny dzień tygodnia, a przede mną znowu wyzwanie – co słodkiego, ale zdrowego zapakować dzieciom do szkolnych pudełek…? W spiżarni znalazłam jeszcze słoik ekologicznych jabłek duszonych późną jesienią. Z wanilią i cynamonem. Zamknęłam jabłka w cieście. Zalepiłam, jak pierożek, żeby było ciekawiej. Posmarowałam rozmąconym jajkiem i posypałam szczyptą cukru z wanilią. Upiekłam. I gotowe. Szkoda, że nie mogę Wam podesłać zapachu. Jest urzekający 😊

Pierożki drożdżowe nadziewane jabłkiem

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 500 g mąki
  • 1 całe jajo
  • 2 żółtka
  • pół zapachu pomarańczowego
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta cynamonu
  • pół kostki masła (100 g)
  • 3 łyżki oleju
  • uprażone jabłko ze słoika do nadziania
  • 1 rozmącone całe jajo do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać ciepłe mleka i posypać 3 łyżkami mąki po wierzchu.
  2. Gdy rozczyn z drożdży wyrośnie dodać do niego całe jajo, żółtka, zapach, cynamon i cukier wanilinowy. Lekko wyrobić ciasto, aby połączyć ze sobą wszystkie składniki. Na koniec dodać roztopione i przestudzone masło oraz olej.
  3. Wyrabiać ciasto do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Żeby ciasto nie kleiło się do dłoni, można ręce posmarować oliwą. Jeśli w domu jest maszyna do wyrabiania chleba, to warto z niej skorzystać do wyrobienia i ciasta drożdżowego.
  4. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykryć ściereczką.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość – przerobić je raz jeszcze.
  6. Na stolnicy rozwałkować placek grubości 1 centymetra i szklanką wykrawać kółeczka. Na środek kółeczka położyć łyżkę uprażonego jabłka. Ciasto dokładnie zalepić, jak pierożek. Szczelnie, żeby jabłko nie wyciekło w trakcie pieczenia.
  7. Ułożyć pierożki na blasze wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
  8. Gdy pierożki nieco się powiększą rozmącić żółtko i posmarować każdy pierożek pędzelkiem. Można posypać też wierzch cukrem z wanilią.
  9. Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

 

Dodaj komentarz