Ślimaczki pomarańczowo-cynamonowe

Jak to dobrze, że dziś piątek. Początek roku szkolnego jest dla mnie niezwykle wyczerpujący. Rzutem na taśmę upiekłam dzieciom ciasteczka do szkoły: ślimaczki pomarańczowo-cynamonowe. Zapach cytrusów na orzeźwienie ducha i rozbudzenie ze snu. A słodka moc cynamonu na rozgrzanie, bo poranki coraz bardziej rześkie. Nie ma co narzekać, przed nami upragnione 2 dni wolnego! 😁😁😁

Ślimaczki pomarańczowo-cynamonowe

(25 sztuk)

Składniki:

– 500 g mąki pszennej typ 450

– 1 torebka (7g) drożdży suchych instant

– 50 g cukru

– szczypta soli

– 180 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy

– 1 jajko

– skórka otarta z 1 pomarańczy lub paczka suszonej skórki pomarańczowej

– 2 łyżki miękkiego masła

Nadzienie:

– 2 łyżki masła

– 3 łyżki cukru brązowego

– 2 łyżeczki mielonego cynamonu

 

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do miseczki. Dosypać drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Na środek wlać sok z pomarańczy, wbić jajo, dołożyć skórkę i miękkie masło. Zagnieść gładkie ciasto.
  2. Rozwałkować ciasto na cienki placek, na całą szerokość stolnicy. Placek powinien mieć grubość około 2 milimetrów.
  3. Przygotować nadzienie: masło rozpuścić, do dać cukier i cynamon. Wymieszać na jednolitą papkę.
  4. Nadzienie wyłożyć na placek i równomiernie rozsmarować.
  5. Placek zwinąć w roladę i pokroić na 25 ciasteczek krążków.
  6.  
  7. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem w ilości 5 na 5 sztuk i odstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni Celsjusza, żeby ciasteczka podrosły. Trzymać przez około 30 minut. Jak zaczną się robić wypukłe, to znaczy, że drożdże ruszyły i wystarczy rośnięcia.
  8.  
  9. Blachę z ciasteczkami wyjąć z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 180 stopni Celsjusza. W tym czasie posmarować ciasteczka pędzelkiem maczanym w rozmąconym jajku.
  10. Wysmarowane wstawić do piekarnika i piec 20 minut.
  11. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz