Ciasto serowe przekładane herbatnikami i słonymi krakersami. Łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu. Kolejne z serii tych, które nie mogą się nie udać 😊 Jest delikatne i bardzo smaczne. Schłodzone przypomina wielopoziomowy deser lodowy. Z wyraźnym posmakiem gorzkiego kakao, słodkiej pomarańczy i aromatycznego rumu. Połączenie urzekające i satysfakcjonujące nawet najbardziej wytrawnego smakosza. Niedziela cudna jest!
Ciasto serowe przekładane herbatnikami i krakersami
(na blaszkę 24 cm na 24 cm)
Składniki:
– 1 kg sera mielonego z wiaderka
– 350 ml jogurtu naturalnego
– 6 czubatych łyżek cukru pudru (jeśli lubicie słodsze ciasta, to dodajcie cukru więcej)
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżka stołowa zapachu rumowego
– 1 łyżka stołowa zapachu pomarańczowego
– 2 paczki pełnoziarnistych herbatników maślanych po 250 g
– 1 paczka krakersów
Do polania:
– błyskawiczna polewa do polania http://ladydieta.pl/?s=polewa
– wiórki kokosowe – do posypania
Sposób przygotowania:
- Ser, jogurt i cukier umieścić w misce i zmiksować mikserem.
- Powstałą masę rozdzielić po równo do 2 miseczek. Do jednej miseczki dodać zapach rumowy i kakao. A do drugiej zapach pomarańczowy.
- Dokładnie zmiksować, żeby składniki się wymieszały, a masa napowietrzyła.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć równo herbatniki.
- Wylać na nie połowę masy jasnej.
- Przyłożyć ją herbatnikami, na które wylać połowę masy ciemnej.
- A na nią ułożyć warstwę krakersów.
- Na krakersy wyłożyć pozostałą część masy jasnej.
- Na nią pozostałe herbatniki. I resztę masy ciemnej.
- Na wierzch wylać polewę czekoladową http://ladydieta.pl/?s=polewa. Posypać wiórkami kokosowymi.
- Odstawić do lodówki, żeby się zestaliło.
- Przechowywać w lodówce.