Ciasto serowe przekładane herbatnikami i krakersami

Ciasto serowe przekładane herbatnikami i słonymi krakersami. Łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu. Kolejne z serii tych, które nie mogą się nie udać 😊 Jest delikatne i bardzo smaczne. Schłodzone przypomina wielopoziomowy deser lodowy. Z wyraźnym posmakiem gorzkiego kakao, słodkiej pomarańczy i aromatycznego rumu. Połączenie urzekające i satysfakcjonujące nawet najbardziej wytrawnego smakosza. Niedziela cudna jest!

Ciasto serowe przekładane herbatnikami i krakersami

(na blaszkę 24 cm na 24 cm)

Składniki:

– 1 kg sera mielonego z wiaderka

– 350 ml jogurtu naturalnego

– 6 czubatych łyżek cukru pudru (jeśli lubicie słodsze ciasta, to dodajcie cukru więcej)

– 1 łyżka kakao

– 1 łyżka stołowa zapachu rumowego

– 1 łyżka stołowa zapachu pomarańczowego

– 2 paczki pełnoziarnistych herbatników maślanych po 250 g

– 1 paczka krakersów

 

Do polania:

– błyskawiczna polewa do polania http://ladydieta.pl/?s=polewa

– wiórki kokosowe – do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser, jogurt i cukier umieścić w misce i zmiksować mikserem.
  2. Powstałą masę rozdzielić po równo do 2 miseczek. Do jednej miseczki dodać zapach rumowy i kakao. A do drugiej zapach pomarańczowy.
  3. Dokładnie zmiksować, żeby składniki się wymieszały, a masa napowietrzyła.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć równo herbatniki.
  5. Wylać na nie połowę masy jasnej.
  6. Przyłożyć ją herbatnikami, na które wylać połowę masy ciemnej.
  7.  
  8. A na nią ułożyć warstwę krakersów.
  9. Na krakersy wyłożyć pozostałą część masy jasnej.
  10. Na nią pozostałe herbatniki. I resztę masy ciemnej.
  11. Na wierzch wylać polewę czekoladową http://ladydieta.pl/?s=polewa. Posypać wiórkami kokosowymi.
  12. Odstawić do lodówki, żeby się zestaliło.
  13. Przechowywać w lodówce.

 

Dodaj komentarz