Ciasteczka razowe z bakaliami

I mamy wtorek… Trzeba zachować fason 😊 Pudełeczka należy godnie zapełnić. Pakuję zatem ciasteczka razowe z bakaliami. Porcja wolno przyswajalnej energii z razowej mąki, suszonych owoców i orzechów. Wraz z jogurtem, na przerwę w szkole, w sam raz 😊

Ciasteczka razowe z bakaliami

Składniki:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 zapach pomarańczowy
  • 3 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ tabliczki czekolady ciemnej
  • 10 orzechów laskowych
  • 4 sztuki moreli suszonych
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 sztuki suszonej śliwki
  • łyżka stołowa siemienia lnianego
  • łyżka stołowa ziaren słonecznika

 

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubić blenderem lub mikserem z połową cukru, miodem, olejem, jogurtem i zapachem.
  2. Suche składniki wymieszać i dodać drugą połowę cukru.
  3. Czekoladę połamać na drobne kawałki. Bakalie pokroić w drobną kostkę.
  4. Wszystkie składniki połączyć. Zagnieść ciasto. Masę schłodzić w lodówce przez 40 minut.
  5. Po wyjęciu z lodówki z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką. Żeby się nie lepiło, dłonie zwilżać wodą. Łyżkę też.
  6. Piec w temperaturze 175ºC przez 15 minut (do 20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek). Wystudzić na kratce.

 

Dodaj komentarz