Dynia Hokkaido pieczona w piekarniku to jedno z moich ulubionych dań. Nie będę opisywać tego smaku, bo trzeba go poczuć. Pokochać i już na zawsze się w nim rozsmakować. W moim przekonaniu dynia pieczona to rarytas, jakich w kuchni mało. Jest jeden warunek – żadna inna – tylko Hokkaido. Najlepiej z własnego ogródka😊
Dynia Hokkaido pieczona w piekarniku
Składniki:
– 1 dynia Hokkaido
– 5 łyżek oleju roślinnego
– 1 czubata łyżka soli
– 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Sposób przygotowania przepisu:
- Dynię dokładnie umyć szczoteczką pod bieżącą ciepłą wodą. Odciąć ogonek. Przekroić na pół.
- Następnie pociąć na ćwiartki, a ćwiartki na kawałki o podobnej wielkości. Prostokąty, łuki albo trójkąty – jak wygodniej.
- Nie obierać ze skóry!!!
- Przełożyć kawałki do większej miseczki, żeby dało się wygodnie wymieszać je z przyprawami.
- Ważna jest kolejność. Najpierw wlać olej (jeśli dynia większa dodać więcej oleju – kawałki mają być delikatnie pokryte olejem) i wymieszać kawałki z olejem, tak, aby pokrył dynię cieniutkim filmem, który z jednej strony ma chronić miąższ przez zbytnim odwodnieniem przez sól, a z drugiej stanowi przydatny „klej”, żeby przyczepiły się przyprawy.
- Wysmarowane olejem kawałki przełożyć na blachę piekarnika. Nie wykładać papierem, bo wtedy trudniej odparowuje woda.
- Kawałki posypać solą, pieprzem, solą czosnkową. Można użyć innych dowolnych przypraw. Nie polecam sypać papryką czerwoną, bo w czasie pieczenia w wysokiej temperaturze może nadać gorzkawy posmak kawałkom dyni.
- Czas pieczenia dyni zależy od rozmiaru kawałków uzyskanych po krojeniu. Duże łuki piec 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza na opcji góra-dół i 10 minut po włączeniu termoobiegu. Piec do momentu pojawienia się leciutkich zbrązowień na skórce. W celu uzyskania dyni bardziej podpieczonej użyć opcji termoobiegu na 20 (z całych 30 minut) minut pieczenia.