Uwielbiam eksperymenty w kuchni. Kojarzenie smaków, których na co dzień nie jadamy zbyt często. Takim ciekawym zaskoczeniem dla podniebienia jest ciasto migdałowe z gruszkami. Idealny pomysł na pyszne wykorzystanie jesiennych gruszek. Podpowiem Wam, że doskonale smakuje z zimnym mlekiem. Takim prosto z lodówki! 😊
Ciasto migdałowe z gruszkami
Składniki:
(forma keksowa 35 cm na 11 cm)
- 1 kostka masła
- ¾ szklanki cukru
- 5 żółtek
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mielonych migdałów
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek
- szczypta soli
- 3 twarde gruszki
- 1/3 szklanki pokruszonych migdałów do posypania
Sposób przygotowania:
- Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać po jednym żółtku.
- Dodać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Wymieszać, żeby nie było grudek.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
- Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę o rozmiarze 1 cm na 1 cm. Dodać do ciasta pokrojoną gruszkę. Wymieszać.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto przełożyć do formy. Na wierzch posypać pokruszonymi migdałami.
- Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Najlepiej sprawdzić patyczkiem drewnianym, czy ciasto jest upieczone.
- Zostawić jeszcze na 10 minut w piekarniku i wyjąć na kratkę, żeby odparowało.