Rodzinna rozmowa przy śniadaniu. Pytam dzieci swoje własne:
– Jakie Wam zrobić muffinki do szkoły?
Olek na to:
– Białe, bo ostatnio były kakaowe.
Amelka dodaje od siebie:
– Mogą być, ale mamo, dorzuć chociaż żurawiny.
I tak oto powstał pomysł na muffinki waniliowe z żurawiną. W tę pochmurną i mokrą środę, w szkolnych pudełkach, sprawdzą się idealne 😊
Muffinki kakaowe z rodzynkami
(porcja na 15 sztuk)
Składniki:
– 2,5 szklanki mąki pszennej
– ¾ szklanki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 szklanka mleka
– 1 jajo
– ½ szklanki oleju
– ½ szklanki suszonej żurawiny
– 1 łyżka aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
- Składniki suche: mąkę, cukier, proszek i sól wymieszać w miseczce.
- Dodać mleko, jajo, olej, żurawinę i aromat.
- Wymieszać do połączenia się składników.
- Przygotować formy sylikonowe do muffinek i wyłożyć je papilotkami. Do każdej wlać masę do ¾ wysokości papilotki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez 20 minut.
- Upieczone wyjąć z foremek i w samych papilotkach wystudzić na kratce.