Filety z kurczaka zapiekane pod pieczarką, serem i prażoną cebulką

Uwielbiam weekendowe eksperymenty w kuchni, których nie pogania czas. Dni wolne mają jeszcze jeden niepowtarzalny walor – zasiadamy do obiadu wszyscy razem. Nikogo nie brakuje. Można przygotować danie, które najlepiej smakuje wyjęte prosto z piekarnika. Tuż po upieczeniu. I takim jest właśnie nasz dzisiejszy obiad: filety z kurczaka zapiekane pod pieczarką, serem i prażoną cebulką. Nie dość, że to danie niesamowicie smakuje, to jeszcze błyskawicznie się przygotowuje i bardzo apetycznie prezentuje się na talerzu.

Filety z kurczaka zapiekane pod pieczarką, serem i prażoną cebulką

Składniki:

(10 porcji)

  • 1100 g fileta z kurczaka (1 filet podwójny i 1 pojedynczy)
  • sól, świeżo mielony pieprz czarny, papryka wędzona – do smaku
  • 400 g pieczarek
  • 10 plastrów sera żółtego (ja użyłam sera Kasztelan)
  • 10 łyżeczek majonezu (ja użyłam mojego ulubionego majonezu kętrzyńskiego)
  • 10 łyżek prażonej cebulki
  • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Filety umyć. Rozciąć podwójny flet na pół. Odciąć polędwiczkę. Każdy płat mięsa przeciąć z grubości na połowę. Tak, aby poszczególne kawałki mięsa miały podobną grubość. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem.
  2. Blachę piekarnika posmarować odrobiną oleju. Układać na niej plastry mięsa.
  3. Mięso posypać solą, pieprzem i papryką wędzoną.
  4.  
  5. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę.
  6. Na kawałkach mięsa z przyprawami kłaść po 2 łyżki stołowe pokrojonych pieczarek.
  7. Na każdą porcję położyć plaster sera żółtego.
  8. Na niego po 1 łyżeczce majonezu i po 1 łyżce stołowej prażonej cebulki.
  9. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  10. Podawać z ryżem.

 

 

Dodaj komentarz