Uwielbiam weekendowe eksperymenty w kuchni, których nie pogania czas. Dni wolne mają jeszcze jeden niepowtarzalny walor – zasiadamy do obiadu wszyscy razem. Nikogo nie brakuje. Można przygotować danie, które najlepiej smakuje wyjęte prosto z piekarnika. Tuż po upieczeniu. I takim jest właśnie nasz dzisiejszy obiad: filety z kurczaka zapiekane pod pieczarką, serem i prażoną cebulką. Nie dość, że to danie niesamowicie smakuje, to jeszcze błyskawicznie się przygotowuje i bardzo apetycznie prezentuje się na talerzu.
Filety z kurczaka zapiekane pod pieczarką, serem i prażoną cebulką
Składniki:
(10 porcji)
- 1100 g fileta z kurczaka (1 filet podwójny i 1 pojedynczy)
- sól, świeżo mielony pieprz czarny, papryka wędzona – do smaku
- 400 g pieczarek
- 10 plastrów sera żółtego (ja użyłam sera Kasztelan)
- 10 łyżeczek majonezu (ja użyłam mojego ulubionego majonezu kętrzyńskiego)
- 10 łyżek prażonej cebulki
- 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
- Filety umyć. Rozciąć podwójny flet na pół. Odciąć polędwiczkę. Każdy płat mięsa przeciąć z grubości na połowę. Tak, aby poszczególne kawałki mięsa miały podobną grubość. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem.
- Blachę piekarnika posmarować odrobiną oleju. Układać na niej plastry mięsa.
- Mięso posypać solą, pieprzem i papryką wędzoną.
- Pieczarki umyć i pokroić w kostkę.
- Na kawałkach mięsa z przyprawami kłaść po 2 łyżki stołowe pokrojonych pieczarek.
- Na każdą porcję położyć plaster sera żółtego.
- Na niego po 1 łyżeczce majonezu i po 1 łyżce stołowej prażonej cebulki.
- Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Podawać z ryżem.