Muffinki rumowe z kawą

Za oknem mizerna pogoda. Trzeba jakoś zrefundować sobie niekorzystne warunki biometeorologiczne. A co jest w takich okolicznościach najskuteczniejszą metodą? Oczywiście kawa 😊 Najlepiej w doborowym towarzystwie. A co do kawy? Coś malutkiego i pysznego – również kawowego. Muffinki rumowe z kawą w środku. Powiem Wam, że ich pieczenie dostarcza niespodziewanych walorów poza kulinarnych. W domu pachnie przecudnie. Aromaterapia w doskonałym wydaniu.

Muffinki rumowe z kawą

(porcja na 12 sztuk)

Składniki:

– 2,5 szklanki mąki pszennej

– ¾ szklanki cukru

– 2 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 1 szklanka mleka

– 1 jajo

– ½ szklanki oleju

– 1 łyżka aromatu rumowego

Sposób przygotowania:

  1. Składniki suche: mąkę, cukier, kawę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w miseczce.
  2. Dodać mleko, jajo, olej i aromat.
  3. Wymieszać do połączenia się składników.
  4. Przygotować formy sylikonowe do muffinek i wyłożyć je papilotkami.
  5. Do każdej wlać masę do ¾ wysokości papilotki.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez 20 minut.
  7. Upieczone wyjąć z foremek i w samych papilotkach wystudzić na kratce.

 

 

Dodaj komentarz